Gå til sidens hovedinnhold

Vintercruise berger sesongen

Artikkelen er over 7 år gammel

Selger vinteren til cruisegjester som aldri før.

Anløp av cruiseskip med vinterturister til Alta havn denne vinteren vil nå nye høyder. Sist vinter la turistene mellom 12 og 14 millioner kroner igjen i Nordlysbyen. Denne sesongen har 15 skip meldt anløp med tilsammen 13250 passasjerer. Det tilsvarer 73 charterfly med 180 seter.

Trenger mere kai

Havnekonsulent Ketil Iki er bindeleddet mellom havnemyndighetene og reiselivsnæringen i nordlysbyen. Han sier vintercruise blir stadig mere populært:

- Vi ser en ganske bratt kurve med anløp og antall gjester.Tendensen er tydelig og vi har om lag 50 prosent økning i forhold til sist vinter.

Hvilke utfordringer har Alta havn?

- Alta trenger mere kai. Vi planlegger om lag 100 meter mere kai i løpet av de neste to-tre årene, sier Iki.

Klarer mere trafikk

Havnekonsulenten tror økningen kommer av en målrettet satsning over lang tid. Iki mener likevel det vil gå greit med dagens ordninger dersom planlegging og logistikk er godt gjennomtenkt.

- Vi klarer en økning fortsatt. Men dersom økningen dobles eller triples ytterligere, tror vi kapasiteten på land kan bli en flaskehals. Det er begrenset hvor mange busser man har plass til å handle og ikke minst om hvordan opplevelsesbedriftene klarer å handtere for eksempel en tre dobling av passasjerer som vil ut på tur.

Opplevelser i kø

Havnekonsulenten ser et tydelig signal i liggetiden skipene har.

- Båtene har veldig lang liggetid i forhold til sommersesongen. Det tror jeg skyldes mangfoldet av opplevelser de får på land av bedriftene i Alta og at rederiene derfor velger å bli 31 timer i gjennomsnitt ved kai.

Resultat av mye jobb

- Vi ser dette om et resultat av langvarig arbeid fra operatører på land. Henriette Eilertsen i North Adventures har gjort en meget god jobb med å reise på messer for å selge vintercruise i Alta, avslutter Ketil Iki.

Kommentarer til denne saken