Gå til sidens hovedinnhold

Vil trekke OL-søknaden

Artikkelen er over 13 år gammel

Hvis Siv Jensen blir statsminister trekker hun OL-søknaden.

Tromsøs OL-søknad kan bli trukket dersom Siv Jensen blir statsminister neste høst.

Det bekrefter Frp-formann Siv Jensen i et intervju med Nordlys.

I løpet av de neste ukene avgjør Stoltenberg-regjeringen om det skal gis statsgaranti til Tromsø-OL.

Om svaret blir ja, kan OL-gleden i Tromsø bli kortvarig. Om Frp skulle overta regjeringsmakten neste høst, kan prosjektet bli stanset – og OL-søknaden trukket.

– Jeg utelukker ikke at det kan skje dersom vi får regjeringsmakt, sier Siv Jensen til Nordlys.

Stemmer nei

– Dette avhenger blant annet av hvor langt man er kommet i selve søkerprosessen og hvilke forpliktelser Norge allerede har påtatt seg. Vi vil vurdere dette på en seriøs og grundig måte om situasjonen skulle oppstå, sier Siv Jensen.

Hans Kristian Amundsen:
I den grad Jensens uttalelser virker inn på den prosessen, styrker den ja-siden. Det er aldri lystbetont for de rødgrønne å dilte etter Frp-leder Siv Jensens standpunkter.
LES OG DISKUTER I BLOGGEN

Dersom Norge skal søke vinter-Ol i 2018, må Norges Idrettsforbund ha forhåndsvarslet Tromsøs kandidatur til Den internasjonale olympiske komité (IOC) innen medio oktober 2009.

Den fullstendige norske OL-søknaden skal leveres til IOC i mars 2010, altså et halvt år etter at Jensen eventuelt har inntatt regjeringskontorene.

Frp er sterke motstandere av et nytt OL på norsk jord.

Allerede nå er det klart at partiet vil stemme mot Tromsøs statsgarantisøknad, som allerede i oktober skal behandles i Stortinget.

Helse og veier

– Vi er ikke imot OL, men at staten garanterer for alle utgiftene knyttet til OL. Vi mener det er helt feil prioritering. Det er et prinsipielt standpunkt partiet har tatt fordi vi mener det er langt viktigere å bruke pengene på eldreomsorg og veier, sier Jensen til Nordlys.

– Når et 16 dagers idrettsarrangement er tema er det ikke måte på hvor mange milliarder Norge har til rådighet. Men i det øyeblikk det blir snakk om hverdagen til folk, da er svaret fra den rød-grønne Regjeringen at vi må prioritere fordi man ikke har råd til alt. Jeg tror ikke folk forstår hvorfor OL kommer foran et milliardløft til helse og veiutbygging, sier Jensen.

– Hvordan tror du Frp-velgerne i nord vil reagerer på dette?

– Det er det delte meninger om, men det er ikke slik at vi tar standpunkt i OL-saken ut fra hva vi tror velgerne måtte mene. Frps syn på Tromsø-OL er heller ingen stor overraskelse.

Høyre kan avgjøre

Siv Jensen kan – i egenskap av statsminister – bli tvunget til å markedsføre en norsk OL-søknad overfor IOC. Det er en oppgave Jensen helst vil slippe.

– Vi må likevel erkjenne at enkelte vedtak gjort av andre regjeringer må håndteres på en ordentlig måte. Dersom det er gjort vedtak som er irreversible, skal vi forholde oss lojalt til det, sier hun.

Andre sentrale kilder i Frp sier til Nordlys at Høyres stemmegivning i OL-saken denne høsten kan avgjøre Tromsø-OLs skjebne i en flertallsregjering bestående av Frp og Høyre fra oktober 2009.

Dersom Frp blir stående alene på Stortinget med sitt OL-nei, vil mulighetene for å stanse prosjektet være svekket.