(Dagbladet): - Å bygge et nytt fengsel tar gud hjelpe meg så mange år. Virkeligheten i dag er at utenlandske kriminelle tar masse plass i fengslene våre sier politiinspektør Magnar Pedersen i Vestfold politidistrikt til Dagbladet..

Han viser til at det står mange nedlagte kystfort og forsvarsanlegg tomme i Nord-Norge som kan bli fengselsplasser.

- Forsvaret har jo lagt ned mye i Nord-Norge, men bygningene står der tilgjengelig.

SE VIDEO: Alt dette fikk de for 38 millioner kroner

LES OGSÅ: Kystfort til 500 millioner solgt for 100.000,-

- Jeg mener man bør vurdere å sende utenlandske kriminelle som likevel skal utvises etter soning til egne fengsler i nord. Personer som ikke har familie eller annen tilknytning til noe sted i landet kan likevel sone der som i et overfylt fengsel på Østlandet. De har ingen familiær eller annen tilknytning til området utover at de bedrev kriminalitet der, sier Pedersen.

Han er lei av å måtte sende kriminelle personer tilbake på gata fordi fengslene er for fulle i Vestfold, Buskerud og Telemark.

Senest i går ble en 22 år gammel mann satt fri etter at han tirsdag gjorde et sjokkbrekk mot en urmaker i Larvik. Østlands-Posten skrev i går at mannen allerede var siktet for et ran da han denne uka innrømmet å stå bak sjokkbrekket.

- Politiet er overbevist om at han vil begå ny kriminalitet når han nå er sluppet ut igjen, sier Pedersen.

- Det er fryktelig. Vi må kunne verne innbyggerne mot sånne folk, sier Hildbjørg L. Henriksen, innehaver av urmakeren Gran og Ljosland i Larvik, til Dagbladet.

Politi og røver

Han mener dagens situasjon er uholdbar og sier politiet bare i Larvik har måttet løslate mellom fem og ti personer mot sin vilje siden oktober.

- Vi skulle helst sett disse i varetekt, sier Pedersen.

Han mener politiet for øyeblikket bare leker med de kriminelle.

- Det blir som da vi lekte politi og røver på barneskolen. Politiet arresterer røveren, teller til ti og slipper ham løs igjen, sier Pedersen til Dagbladet.

- Jeg synes ikke vi skaper nok trygghet for innbyggerne i dag, sier Pedersen.

Krever politisk vilje

Polititoppen synes det er forunderlig at det ikke gjøres noe fra myndighetene.

- Jeg kritiserer ikke Kriminalomsorgen. De jobber på spreng for å skape plasser, men det må være tilstrekkelig med midler tilgjengelig, sier han.

- Her må det politisk vilje til å gjøre noe, sier Pedersen, og sparker dermed ballen over til politikerne og Justis- og beredskapsdepartementet.

Direktør Bjørn Krogsrud i Kriminalomsorgen region sør sier til Østlands-Posten i dag at fengslene deres er fule og han kaller det en krise.

- I går hadde vi 100,2 prosent belegg. Alle plasser er opptatt, sier Krogsrud til avisa.

Vurderer muligheter

Statssekretær i Justis- og Beredskapsdepartementet, Vidar Brein-Karlsen (FrP) skriver i en epost til Dagbladet at det er foreslått i budsjettforslaget til Regjeringen å øke fengselskapasiteten.

- I budsjettforslaget foreslås det å øke kapasiteten i Oslo fengsel med 20 plasser, iverksette dublering (at to innsatte kan sone på en celle) med 50 plasser ved enkelte fengsler og at flere innsatte som trenger det, overføres til soning ved behandlingsinstitusjon. Andre tiltak som er viktig er flere soningsoverføringer til hjemlandet, sier Brein-Karlsen til Dagbladet.

Han kommenterer ikke forslaget om å sende utenlandske kriminelle til Nord-Norge, men forteller at departementet ser på løsninger på problemet.

- Vi trenger flere lukkede fengselsplasser og regjeringen vurderer mulighetene både for nye og utvidelser av eksisterende fengsler. Det tar imidlertid tid å få helt nye fengsler ferdig bygget, og i mellomtida må andre løsninger vurderes. Det har vi satt departementet i gang med, sier Brein-Karlsen.