Gå til sidens hovedinnhold

Vil kapre kysten for EU

Artikkelen er over 17 år gammel

Nettverket strekker seg fra Øst-Finnmark til Rogaland og skal jobbe for å få Norge inn i EU i løpet av de kommende fem årene. I går ble den nye frontorganisasjonen for norsk medlemskap i EU lansert.

Med utgangspunkt i oppdrettsnæringen har det nye nettverket «Kysten inn i EU» blitt etablert som en frontkjemper for å få Norge inn i den europeiske unionen.

– Vi er jo 70-80 prosent medlemmer allerede av EU, sier leder i nettverket fylkesordfører Ronald Rindestu.

Dumping

Hovedårsaken til at nettverket så dagens lys er de problemene som norsk fiskerinæring har opplevd med dumpinganklager og straffetoll.

– Det er bare å se på det siste tiåret med historie, så ser man med all tydelighet at det er store problemer, sier styreleder i FHL Havbruk, Lisbeth Berg Hansen.

Som oppdretter på Helgeland og medlem av arbeidsutvalget i NHO har hun vært aktiv med å få stablet nettverket på beina.

– Hvis det er alvor at vi skal leve av de marine ressursene etter at olja tar slutt, så må vi ha helt andre rammevilkår enn hva vi har i dag, sier hun.

Solide tilhengere

Oversikten over nettverket som ble presentert i går, viser en stor tyngde av Høyre- og Ap-folk. I tillegg er det en god del venstrefolk på listen over de drøyt 50 medlemmene i nettverket.

Det er ikke så overraskende med tanke på at den profilerte Venstre-politikeren, Geir Ove Ystmark skal være generalsekretær i organisasjonen.

Tre av de fem i styret er fra Nord-Norge. I tillegg til Rindestu er Loppa-ordfører Arne Dag Isaksen og Venstre-politiker fra Andøy Grethe Stave med i styret.

Med seg har de nestleder i Unge Høyre, fra Austevoll Amund Drønen Ringdal og tidligere stortingsrepresentant for Hordaland Ap, Rita Tveiten.

Flere næringer

Det ble kraftig understreket i går at dette ikke bare er et utspill som vil komme fiskerinæringen til gode.

– Forholdene til et norsk medlemskap gjelder så mye mer. Både reiselivsnæringen og olje- og gassnæringen vil nyte godt av et medlemskap, sier Rindestu.

Nettverket avviser også EØS-avtalen, som en husmannskontrakt.

– Vi håper at vi gjennom vår påvirkning skal sørge for at fiskerinæringen ikke blir det som står igjen, når vi forhandler med EU neste gang, slik det var tilfelle i 1994, sier Rita Tveiten.