Få dager før terrorangrepet sto Kanestrøm og partikollega Bjørn Gunnar Jørgensen fram i Nordlys og mente at Tromsø var i ferd med å renne over av asylsøkere og tiggere. De ville dessuten presisere sitt nei til moské i byen.

Angrer ikke

Nå er det tid for en viss anger og ruele i Frp, over utsagn som er kommet derfra. I går hadde stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde et innlegg i Aftenposten, der han beklaget en del av egen språkbruk i innvandringsdebatten. Men Kanestrøm angrer ingenting.

– Hvorfor skulle jeg det? Vi siterte bare fra partiets program. Der står det at vi verken ønsker moske, mer innvandring eller tigging og at vi vil ha en trygg by.

Han mener det må være mulig å ha et kritisk synspunkt på innvandringspolitikken, uten at dette blir tatt til støtte for ugjerningsmannen.

– Det blir helt feil om folk som har meninger om innvandrings- og asylpolitikken ikke tør å ytre seg av frykt for å bli satt i bås med galningen Anders Behring Breivik.

Mer demokrati

– Det er stor forskjell på meninger og handlinger, og det er synd om folk ikke tør ytre seg av frykt for å få et stempel på seg. Da har vi ikke fått mer ytringsfrihet eller demokrati, som statsministeren har sagt at han ønsker, sier Kristoffer Kanestrøm.

Han tror valgkampen blir vesentlig mer avdempet enn vanlig.

– Hele nasjonen er jo rystet over det som har skjedd, og over at et menneske kan utføre noe så forferdelig. Så jeg tror nok at de hardeste ordene i valgkampen uteblir, og at tonen i debattene blir tatt ned noen hakk. Og jeg tviler på at innvandringspolitikken blir den store saken i valgkampen. Det synes jeg er synd, for det er ingen som helst tvil om at vi har noen store utfordringer i forhold til ekstrem islam, og det vil være veldig synd om vi ikke skal kunne diskutere disse.