Vil ha slutt på småviltjakta

RYPEJAKT:   Rypejakta nærmer seg med stormskritt. Men NOAH vil helst avvikle hele småviltjakta. Foto: John A Solstad

RYPEJAKT: Rypejakta nærmer seg med stormskritt. Men NOAH vil helst avvikle hele småviltjakta. Foto: John A Solstad Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

- Denne jakta er unødvendig, sier NOAH.

DEL

Om ei drøy uke begynner rypejakta her nord, men det er ikke bare rypene som lever i usikkerhet under småviltjakta.

Jaktstatistikken fra SSB for forrige sesong viser at det også ble skutt nesten 40.000 andre fugler og dyr i Nord-Norge. I alt 28 forskjellige fugler og dyr blir skutt på. Kråke, ravn, sjur, gås, orrfugl, skarv, and og due er blant fuglene det jaktes på, og når det gjelder de firbeinte lever både hare, rev, mink, mår, røyskatt og ekorn farlig. For eksempel ble det i fjor skutt ikke mindre enn 3.390 harer i landsdelen.

- Dårlig holdning

Organisasjonen for dyrs rettigheter, NOAH, vil avvikle hele jakta.

- Ja, det mener vi absolutt. Denne jakta er unødvendig, noe også jegere beskriver den som, og den drives primært for rekreasjonens skyld. Det dreier seg om å ta livet av dyr som en form for hobby, og det er en dårlig holdning til dyreliv, sier leder Siri Martinsen i NOAH.

Med årets småviltjakt like om hjørnet etterlyser hun en prinsipiell diskusjon om saken.

- Det burde ha vært en langt større debatt om jakt som rekreasjon. Jakt fører til en form for detaljregulering av naturen, hvor rovdyr holdes kunstig nede nettopp for å få mange av de dyrene man ønsker å jakte på. Jegere svarer selv at det nettopp er rekreasjon og hobby, spenning og naturopplevelser som gjør at de går på jakt. Selv om matauk også blir brukt som argument for å drive med rypejakt, vet man at den primære grunnen er rekreasjon. Når vi også vet at potensialet for skadeskyting er stort når det gjelder ryper, så burde jakta heller foregå med kamera i stedet for skytevåpen, sier hun.

- Vil du si at jakta er barbarisk?

- Jeg bruker sjelden ordet barbari. Jeg vil si det er en tradisjon vi er blitt vant til, men som er utdatert og som vi vet påfører dyr lidelser. Det er en blindhet for dyrs interesser, sier Martinsen.

- Dyrevennlig å jakte

Leder i Norges jeger- og fiskeforbund i Troms, Ann-Eva Isaksen, synes det er helt greit med en debatt om jakta og at NOAH har det standpunktet de har.

- Jeg skjønner at folk kan ha dette synspunktet, men jeg er helt uenig. Det er viktig å få folk ut i marka for rekreasjonens skyld, og rype er en delikatesse som folk skal få jakte på, sier hun.

- Men det er jo mange dyr som jaktes på som ikke er til mat?

- Ja, det er for å redusere bestanden. Blir det for mye rev så utvikler det seg reveskabb, og blir det for mye hare så ødelegger den hagene til folk og det kan utvikle seg harepest. Jeg mener det er dyrevennlig å jakte på dem. Hvis ikke blir lidelsene større.

- Hva er det haren ødelegger i hagene til folk?

- Den spiser rotvekster og tar særlig for seg av rosenbusker.

Isaksen sier jegerne må spille rollen til rovdyrene.

- Før menneskene kom var det rovdyrene som gjorde jobben med å holde disse bestandene av småvilt nede. Nå er det vi mennesker som må gjøre jobben på vegne av rovdyrene, sier hun.

Artikkeltags