Vil ha CO2-rensing på Svalbard

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Stortinget ber nå Gassnova utrede mulighetene for å bygge et kullfyrt kraftverk på Svalbard med full CO2-rensing. CO2-fangsten skal lagres under bakken i Adventdalen.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Det er Svalbardposten som melder at Stortinget har bestemt at Longyearbyen skal være med i statlige Gassnovas utredning av fullskala CO2-håndtering. Dermed kan månelandingen til Jens Stoltenberg få en mykere landing i en enklere kullbasert CO2-rensing på Svalbard.

– Det er dette vi har drømt om, sier daglig leder i Bydrift Marianne Aasen.

C02-nøytral visjon

Målet for studien er å se om det er teknisk mulig med fangst, transport og lagring av CO2 i Longyearbyen. Det har lenge vært en uttalt visjon å gjøre Longyearbyen til verdens første CO2-nøytrale samfunn. Denne visjonen starter med et nytt kullkraftverk med CO2-rensing. I tillegg skal biodiesel introduseres som drivstoff i reservestrømløsninger. Endelig ser man for seg at hydrogen framstilt fra kull skal brukes som drivstoff i transportsektoren på Svalbard.

Forskere tilknyttet Universitetsstudiene på Svalbard (UNIS) har over flere år undersøkt om sandsteinslagene som går under Longyearbyen er egnet som CO2-reservoar fra kullkraftverket.

Det var i mai i fjor at Gassnova fikk i oppdrag å se på hvor det er mulig med CO2-fangst, transport og lagring, utover Mongstad-anlegget. I Longyearbyen kan et nytt kullkraftverk bli et kinderegg som både redder regjeringens månelanding, setter Norge i en miljøteknologisk lederrolle og sikrer energiforsyning i Longyearbyen uten klimagassutslipp.

– Enklere

Kritikere av Mongstad-planene har pekt på at rensing av CO2 i avgassene både er enklere teknisk og mer klimaeffektivt enn rensing av avgassene fra gasskraftverk. Verdens kullkraftverk sto i fjor for 31,6 gigatonn CO2 i fjor. Ifølge IEA utgjør dette 45 prosent av alle energirelaterte CO2-utslipp.

Gasskraftverkene slipper ut bare halvparten så mye CO2 per watt som kullkraftverk. I verden utenfor Norge oppfattes nye gasskraftverk som et klimaframskritt fordi de gjerne erstatter kullkraft.

Det var etter at regjeringen la fram klimameldingen i vår, at Olje- og energidepartementet ga Gassnova i oppdrag å utrede CO2-rensing i Longyearbyen. Nå har Stortinget bestemt at Gassnova skal gå videre i Longyearbyen. (©NTB)

Artikkeltags