Vil gå bort fra felles valgdag

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt vil gå bort fra ordningen med felles valgdag. Her sammen med Jens Stoltenberg ved Göta Kanal.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt vil gå bort fra ordningen med felles valgdag. Her sammen med Jens Stoltenberg ved Göta Kanal. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Sveriges statsminister.

DEL

Sveriges statsminister ønsker å gå bort fra den svenske ordningen med felles valgdag for riks- og lokalvalg.

– Vår erfaring er at de valgene i kommuner og landsting kommer i skyggen av riksdagsvalgene, sier Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

De fem nordiske statsministrene satte hverandre i stevne på Göta Kanal søndag og mandag. Her fikk ANB et intervju med Reinfeldt, hvor han tar til orde for å endre den svenske valgordningen.

Sverige har hatt felles valgdag siden 1970, og nå ønsker toneangivende politikere i Ap og Frp å kopiere dagens svenske modell med felles lokal- og riksvalg på samme dag hvert fjerde år.

Delte meninger

Både Ap-sekretær Martin Kolberg og Frp-nestformann Per Sandberg har begge vist til at erfaringene i Sverige skal være gode, men nå forteller Fredrik Reinfeldt at det er svært delte meninger om saken i grannelandet.

– Vi i Moderaterna mener at et slikt skille vil gi bedre handlingsrom for kommuner og landsting. Da kan valgkampen handle om viktige lokale velferdsspørsmål som sykepleie, eldreomsorg og skoler, sier Reinfeldt. De fire regjeringspartiene og Miljöpartiet har solid flertall for å gå tilbake til et todelt valg, men Sosialdemokratenes motstand hindrer tilstrekkelig flertall til å endre den svenske grunnloven.

– Jeg kan vanskelig se at det er mulig så lenge Sosialdemokratene er motstandere, sier Reinfeldt, som generelt ønsker bred enighet om slike endringer.

Står på forslaget

Martin Kolberg innrømmer at det finnes svakheter også ved felles valgdag.

– Men ingen har gitt meg noen annen oppskrift på hvordan synkende deltakelse ved lokalvalgene skal møtes. Der hvor man har felles valgdag fører det til økt deltakelse ved lokalvalgene. Det er en illusjon å tro at rikspolitikk også vil dominere ved lokalvalg, sier Kolberg.

Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen står fast på Frp-forslaget om en felles valgdag.

– Her er jeg tydeligvis uenig med Reinfeldt. Jeg tror at svenskene vil oppleve at rikspolitikere uansett vil være aktive i lokalvalgkampen. Jeg mener det vil være en fordel at velgerne får se helheten i politikken, sier Frp-talsmannen.

Spikeren i kisten

Stortingsrepresentant Bent Høie (H) mener det blir haltende når Kolberg og Sandberg viser til de svenske erfaringene.

– Det er et paradoks at Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet nettopp viser til Sverige i en situasjon der Sverige er i ferd med å se til Norge. Felles valgdag vil være spikeren i kisten for lokaldemokratiet, sier Høie.

– Det er ikke tilfeldig at det er de to mest sentralistiske partiene i Norge som foreslår dette. De ønsker å fjerne de lokale variasjonene og at nasjonal retorikk skal overdøve de lokale sakene og kandidatene. Høyre er også bekymret for valgdeltakelsen i lokalvalg. Men svaret på dette er å gjøre lokalvalget enda viktigere. De vil Høyre gjøre gjennom å gi kommunene mer makt over egne arealer, egne inntekter og nye store oppgaver, sier Høie. (ANB)

Artikkeltags