Tirsdag ble ti personer drept da en 22-årig elev skjøt rundt seg på en yrkesskole i Kauhajoki i Finland.
LES MER: Kauhajoki i sorg etter skolemassakre
Onsdag hadde alvoret for lengst nådd utdanningsvesenet i Troms. Den egentlige møteplanen for det faste rektormøtet i Tromsø ble endret som følge av hendelsene i Finland.
Verden er blitt mindre
– Vi har sagt at vi skal diskutere aktuelle ting som skjer, og da var det naturlig å diskutere denne hendelsen, sier fylkesutdanningssjef Sedolf Slettli til nordlys.no.
– Hva har dere diskutert?
– Vi har diskutert om vi har en beredskap som er god nok. Vi har kriseberedskapsplaner, men de er ikke oppdatert i forhold til slike hendelser. Verden har blitt så mye mindre nå at vi er nødt til å revurdere den, sier Slettli.
Ønsker nettvarsling
Et av tiltakene som alle rektorene i den videregående skolen allerede har diskutert, er et it-verktøy som skal varsle om trusselvideoer på Internett.
Både skyteepisodene i Kauhajoki i går og Jokela videregående skole i Finland i fjor ble varslet av gjerningsmennene selv via nettsiden You Tube.
Den gang ble seks elever ble drept, i tillegg til skolens rektor og en helsesøster.
– Fylkeskommunen ønsker at it-avdelingen skal utvikle et verktøy som kan gi varsel på et tidlig tidspunkt dersom slike videoer publiseres, sier fylkesråd for utdanning i Troms, Pål Julius Skogholt til NRK.
Vil dempe debatten
Slettli forteller at fylkeskommunen nå setter ned et utvalg som skal se på kriseberedskapen i de videregående skolene. Rektorene har også blitt enige om å være tilgjengelig for elever som vil diskutere hendelsene, men at de ikke vil arrangere store samlinger eller gjøre det til en stor sak.
– Vi skal ikke bidra til å hause det opp. Vi ønsker gjerne at elever drøfter det og diskuterer. Det vil det være behov for. Men vi skal ha en dimensjon over det som ikke er for stor, sier Slettli.
Ingen eksempler i nord
Fylkesutdanningssjefen minner om at økt fokus på massakrene i Finland kan gi ideer til nye og uønskede skyteepisoder her hjemme. Foreløpig har det ikke skjedd.
– Jeg kjenner ikke til eksempler på det. Akkurat denne typen har vi hittil vært forskånet for, heldigvis, sier Slettli.