Vil dele ut heroin

HEROIN: Svenn A. Nielsen (Ap) og Jonas Stein Eilertsen (V) vil teste gratis utdeling av heroin, men politimester Truls Fyhn raser mot forslaget.

HEROIN: Svenn A. Nielsen (Ap) og Jonas Stein Eilertsen (V) vil teste gratis utdeling av heroin, men politimester Truls Fyhn raser mot forslaget.

Artikkelen er over 8 år gammel

Helse- og omsorgskomiteen i Tromsø vil teste ut gratis utdeling av heroin. Politimester Truls Fyhn raser mot forslaget. AVSTEMNING OG DEBATT: Hva mener du?

DEL

– Dette er en vanskelig sak, men jeg tror dette er veien å gå, sier Jonas Stein Eilertsen (V) som fremmet forslaget om gratis heroin i mandagens møte.

– Vi må se på narkomani som en sykdom og behandle de narkomane med verdighet. De som har størst behov for hjelp i dagens samfunn, er de som sliter med rus- og psykiatri. Derfor ønsker jeg et nasjonalt prøveprosjekt hvor tunge narkomane får utdelt heroin i stedet for metadon. Dette prøveprosjektet må gjerne legges til Tromsø, sier Eilertsen.

Fortgang

Han vil ha fortgang i planene.

– Dagens narkotikapolitikk er feilslått. Norge er det landet i verden med flest overdosedødsfall i forhold til innbyggertallet. Neste land på lista har halvparten så mange overdosedødsfall. Nå må vi prøve noe nytt, poengterer Eilertsen.

Fikk støtte

Han får støtte av komitéleder Svenn A. Nielsen (Ap).

– Dette er et godt tiltak for dem som har det vanskeligst. Jeg vil også se på muligheten for å få etablert et sprøyterom om vil be administrasjonen legge frem en sak om dette, sier Svenn A Nielsen.

Fyhn refser

Politimester Truls Fyhn benytter nok en gang anledningen til å refse Tromsøs politikere i all offentlighet.

– Dette fremstår som en komité som lever på impulser fra dag til dag, sier Fyhn, og sikter til helse- og omsorgskomiteen som enstemmig gikk inn for gratis heroin til de tyngste rusmisbrukerne som et nasjonalt prosjekt. Komiteen vil også opprette sprøyterom.

– Jeg merket meg at disse vedtakene er fattet på bakgrunn av benkeforslag, uten noen utredning i forkant. Det er ytterst betenkelig. Jeg oppfatter disse vedtakene som lite overveid og ikke særlig seriøse, sier Tromsøs politimester.

Han mener det er direkte dumt å gi heroin til heroinavhengige.

– Det er som å gi brennevin til alkoholavhengige. Vi må fortsette å gi narkomane medikamenter som metadon og Subutex. Men ikke heroin, sier Fyhn.

– Absurd med verdighet

Han reagerer også på at verdighet trekkes inn i debatten om sprøyterom.

For meg blir slike argumenter helt absurd. Snakker man om verdighet i en halv time mens de setter ei sprøyte? Hva med resten av døgnet, spør Fyhn retorisk.

Det var Jonas Stein Eilertsen (V) som i mandagens møte foreslo å støtte et nasjonalt prosjekt for gratis heroin. Han er ikke overrasket over Fyhns standpunkt.

– Dette er som forventet. Fyhn vil ikke tenke nytt. Politikken som han står for har vært forsøkt i 30 år uten hell. Nå må vi gjøre noe annet, sier Jonas Stein Eilertsen. Han synes at politimesteren burde applaudere forslaget.

Artikkeltags