– Vi så plutselig et digert dyr midt på veien. Så smalt det

KRASJET: Slik så bilen til Brith Langstrand (64) ut etter å ha krasjet med elg søndag kveld.

KRASJET: Slik så bilen til Brith Langstrand (64) ut etter å ha krasjet med elg søndag kveld. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Brith Langstrand (64) var på vei til Lofoten på E10 fra Lødingen søndag kveld. I bilen har hun med seg søsteren Jorunn og Edgar Langstrand. I løpet av sekunder blir hyggeturen til et mareritt, skriver Lofotposten.

–Vi kom kjørende i mørket da vi ser det digre dyret som plutselig står midt i veien. Jeg rekker å konstatere at vi passerer dyret på høyre side, men akkurat idet vi har elgen på siden av bilen, snur den og kommer mot oss. Den går i frontruta og det smeller forferdelig, forteller lekneskvinnen.

Ut fra skadene på bilen, kan man anta at elgen har blitt slengt i taket og har truffet siden på bilen før den treffer asfalten.

– Den var i live da vi gikk ut av bilen. Det var grusomt, beskriver Langstrand.

Elgen døde av skadene

Andre biler kommer til og noen sleper dyret ut av veibanen. Brith Langstrand er lettet over at passasjerene og hun selv er uskadd. Hun varsler politiet og viltnemnda.

– Viltnemnda kom og hentet elgen ganske fort. De hadde med seg gevær, men den døde før de kom fram, forteller Langstrand.

– Ei dame som kom sammen med viltnemnda, fortalte meg at hun også en gang kjørte på en elg, og hun rådet meg til å sette meg bak rattet og kjøre igjen så fort som mulig, sånn at ikke redselen skulle få feste seg, sier Langstrand.

Det tok imidlertid to timer før bergingsbil kom til stedet og Langstrand fikk tilgang på leiebil for å kjøre hjem til Lofoten.

– Jeg kjørte og jeg var enda mer oppmerksom enn vanlig, forteller Langstrand som har kjørt bil i 46 år.

– Søndag var første gang jeg måtte sette opp varseltrekant. Men jeg er veldig takknemlig for at det gikk så bra, tross alt, sier hun.

Var sjanseløs

Noen råd til andre bilister etter opplevelsen har hun ikke.

– Nei, det er ikke noe råd å gi. Dette skjedde så fort at det var ingenting jeg kunne ha gjort for å forhindre det. Man er sjanseløs i slike situasjoner, sier Langstrand.

Hun retter en stor takk til Espen Wiik ved Lofoten trafikkskolesenter som tilfeldigvis kom forbi og hjalp til.

– Det var veldig godt å ha noen å snakke med og han var utrolig snill som tok seg tid til det, sier Langstrand.

Kjørelærer Espen Wiik fra Leknes synes ikke han gjorde mer enn forventet, da han stoppet for å ta seg av Brith Langstrand og passasjerene.

Derimot reagerer på at elgkjøttet ble tatt hånd om, mens de uheldige lofotingene ble stående igjen.

– Da jeg kom til stedet, var elgen kjørt bort, mens tre mennesker satt og ventet på hjelp i en bil uten vinduer. Hadde det vært kaldt ute, ville de fort fått problemer, sier Wiik.

Følget i ulykkesbilen ventet med motoren i gang, men ble av forbipasserende frarådet det ettersom bilen hadde skader.

– Jeg forstår at det er slik at politi og ambulanser ikke rykker ut til ulykker der det ikke er personskade. Det jeg lurer på, er om de som nettopp har opplevd ei ulykke, er de rette til å vurdere om de trenger hjelp eller ikke, sier Wiik.

- Uvettig kjøring

Brith Langstrand måtte vente i to timer på stedet før bergingsbilen kom. Selv om varseltrekant var satt opp, var det flere bilister som ikke senket farten forbi ulykkesstedet der folk sto ved bilene.

– Blant annet kom det en bil med henger kjørende, og han senket ikke farten i det hele tatt. Jeg måtte flytte meg kjapt ned i grøfta. Det uroer meg at enkelte kjører ganske hissig selv om de gjennom en varseltrekant får et ganske kraftig signal om at de bør ta det mer med ro, sier Wiik.

Han legger til at de fleste stoppet opp og spurte om de kunne bidra, slik man ifølge vegtrafikkloven skal gjøre.

Artikkeltags