- Vi har blitt beskutt og angrepet

Bunes gård i Håkøybotn i Tromsø.

Bunes gård i Håkøybotn i Tromsø. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Det omstridte hesteholdet ved Bunes Gård har blitt tema på Stortinget.

DEL

- Dette tar vi helt med ro. Vi har opplevd betraktelig verre ting enn dette.

Det sier Ingeborg Dybwad Ryeng til Nordlys. Hun driver den omstridte gården i Håkøybotn utenfor Tromsø sammen med sine foreldre.

- Det har haglet med trusler mot oss. Volds- og drapstrulser, sier hun.

- Det har til og med blitt løsnet skudd mot gården, vi har blitt fysisk angrepet og 6-7 ganger har det vært innbrudd i stallen.

- Flere av tilfellene har vi anmeldt til politiet, så jeg ønsker ikke å si mer om saken på nåværende tidspunkt i fare for at det kan påvirke politiets arbeid, avslutter hun.

Spørretime

Uansett har bekymringsmeldingene rettet mot Bunes Gård nå blitt så mange at det har blitt gjenstand for politisk debatt.

- Vi har fått så mange bekymringsmeldinger om hesteholdet på Bunes gård at vi må til bunns i dette, sier stortingspolitiker Torgeir Trældal fra Frp.

I dag stilte han spørsmålet til skriftlig besvarelse til landbruks- og matminister, Lars Peder Brekk (Sp), i Stortingets spørretime.

Undertegnede er av flere personer gjort oppmerksom på en pågående dyrevernsak ved Bunes Gård i Troms. Kan Statsråden redegjøre for mattilsynets rolle i forbindelse med påstand om eventuelt myndighetsmisbruk av mattilsynet, samt brudd på dyrevelferden?

Slik lyder spørsmålet fra politikeren som representerer Nordland Frp på Stortinget.

Anmelder

Parallelt med dette mottar Nordlys en pressemelding fra kommunestyrepolitiker Brynmor Evans fra Miljøpartiet De Grønne Tromsø. Også denne med teamet Bunes Gård.

Evans sier til Nordlys at han forventer at Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk tar affære etter at det er blitt avdekket alvorlig vanskjøtsel av hestene ved gården.

- Dersom ikke ministeren foretar seg noe innen kort tid akter jeg personlig å anmelde Mattilsynet for tjenesteforsømmelse, og mulig korrupsjon, sier Evans, og refererer til at Mattilsynet og politi en rekke ganger er blitt varslet uten resultat.

Korrupsjonsanklagene forklarer Evans med at gårdeier har personlig kjennskap til ansatte i Mattilsynet.

Nordlys ringer til Arne Mjøs, distriktssjef hos Mattilsynet i Tromsø.

Han sitter da midt i arbeidet med å gi en skriftlig redegjørelse til sin regionsjef etter at Trældal tok opp saken i Stortingets spørretime.

- Hvilken kommentar har du til at deres rolle i denne saken i dag er blitt tatt opp på Stortinget?

- Det får vi bare ta til etterretning, svarer Mjøs.

- Men dette er vel ikke noen ukjent sak for dere?

- Nei, det har mye støy rundt dette og vi har brukt mye tid på det de siste par årene. Tid vi gjerne skulle brukt på å kunne observere hestehold andre steder.

LES OGSÅ: Mattilsynet refser omstridt stall

- Ikke gode nok

- Mattilsynet er nok flinke til å ivareta kontrollen og opplyse oss forbrukere når det gjelder mat og matproduksjon, men de er ikke dyktige nok på dyrevelferd. Det har vi sette mange eksempler på, sier Trældal til Nordlys.

- De må få folk med større spesialkompetanse på dyrevelferd og dyrs rettigheter, eller så må vi få en egen instans for dyr.

- Det har Frp foreslått tidligere, som eneste parti, sier Trældal.

Men han får også støtte fra MDG i Tromsø.

- Vi har programfestet at vi ønsker å skille dyretilsynet i Norge ut fra Mattilsynet og etablere et eget dyreverntilsyn, sier Evans.

Evans skriver i pressemeldingen at naboene til Bunes gård selv har måttet kontakte gårdeier for å påpeke at hester har ligget på marka, hvor så gårdeier så har begravd dyrelikene i blant annet fjæra. Man kan stille seg spørsmål om dyrene har fått nødvendig tilsyn av veterinær, skriver Evans.

Artikkeltags