Det fører til fuktskader, dårlig innemiljø og luftveisproblemer.
Boligene vi bor i er ikke laget for vårt enorme vannbruk. Dusjing flere ganger om dagen med badedøra åpen, tørking av klær i små, tette leiligheter og manglende lufting fører til mugg og sopp i leilighetene.
– Før dusjet man hver fredag og alle tørket tøyet i vaskekjellere. Nå er leilighetsstørrelsen gjerne halvert, strømsparing har gått på bekostning av ventilering og tøyet tørkes i stua, sier daglig leder Kjetil Runningen i Norsk fuktskadekontroll til Dagsavisen.
Spesielt eldre bygårder mangler ofte ventilasjonssystemer som er bygd for våre nye vaner. En liten avtrekksluke kan flere steder være det eneste som leder fukten ut.
Flere muggskadefirmaer Dagsavisen har vært i kontakt med rykker stadig oftere ut til gamle gårder.
– I verste fall kan boligen bli ubeboelig, sier informasjonsansvarlig Stein Norstein i skadesaneringsfirmaet Anticimex.
Lufteplikt
Mugg oppstår når varm luft kondenserer på kalde flater. De svarte muggflekkene vokser derfor gjerne fram i vinduskarmen, bak sengen eller bak et klesskap som står mot en kald yttervegg.
– Et sted var det mugg i hodehøyde ved senga på et barnerom, fordi barnet hver natt pustet varm luft på den kalde veggen, forteller Øyvind Martinsen i Norsk Miljø Teknikk.
Også eiendomsmeglere mener vi ikke lenger vet hvordan man bor. En utleiemegler har sett seg nødt til å kontraktfeste lufteplikt for nye leietakere.
Forbud
Huseiernes Landsforbund oppfordrer huseiere å ha med et eget punkt i utleiekontrakten om forbud mot tørking av tøy inne.
– Når tøyet tørker inne ender fuktigheten opp i veggen, sier leder av juridisk avdeling Anders Leisner.
Noen av sakene om fuktige boliger ender opp i krangler som må behandles i Husleietvistutvalget. Den typiske saken er en leietaker som mener muggskadene er en feil ved leiligheten, mens utleier mener det er leietakeren som har sørget for muggen.
– Dette er vanskelige saker, og ofte greier ikke leietaker å bevise at han eller hun ikke er skyld i muggskadene, forteller leder Kari Røren.
– Det blir rått
Hos Yvonne Kuhn dusjer tre mennesker og en hund hver eneste dag. Hunden Malin er den eneste som har baderomsdøra stengt etterpå.
De bor i en gammel bygård på Grünerløkka i Oslo sentrum, og ventilasjonen er dårlig. På badet er det ingen vifte og det finnes heller ikke lufteventiler. Klærne tørkes i stua, men uten tørkeloft har de ikke så mye annet valg, forteller Yvonne Kuhn.
Hun har ikke hatt problemer med muggvekst i leiligheten, men merker at det til tider kan bli ganske fuktig.
– Om sommeren går det bra for da har vi ofte vinduene åpne, men om vinteren blir luftfuktigheten fort høy, og det blir rått, sier hun. (ANB)