Vi brukte nesten 5 milliarder kroner på alternativ behandling

ALTERNATIV BEHANDLING: Vi bruker mer av egen lomme på alternativ behandling enn det vi bruker på egenandeler til ordinær behandling.

ALTERNATIV BEHANDLING: Vi bruker mer av egen lomme på alternativ behandling enn det vi bruker på egenandeler til ordinær behandling. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Bruker mer på alternativ behandling enn vi betaler av egen lomme til ordinær behandling.

DEL

En ny undersøkelse fra Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) ved Universitetet i Tromsø (UiT) viser at nordmenn brukte hele 4,7 milliarder på alternativ behandling i fjor.

Forskjeller

I dette tallet inkluderer NAFKAM besøk til alternativ behandler, alternative selvhjelpsteknikker som yoga og tai chi og urter og naturmidler.

Det er Universitetet i Tromsø (UiT) som har publisert dette på sitt nettsted.

Denne summen er stort sett den samme som som den var siste gang, sammenliknet med en undersøkelse som UiT gjennomførte i 2007.

- Dette viser at størrelsen på er relativt stabil. Men skal man sette det på spissen, så viser dette også at den norske befolkningen bruker mer av egen lomme på alternativ behandling enn det vi betaler i egenandel til vanlig behandling, sier informasjonsleder Ola Lillenes ved NAFKAM til Nordlys.no

Store penger

Mer enn en tredjedel av Norges befolkning oppgir å ha oppsøkt alternativ behandler det siste året. Til sammen betalte de omlag 3,8 milliarder kroner. Kvinner har en tendens til å bruke mer penger på alternativ medsin enn menn.

I fjor brukte nordmenn 380 millioner kroner på selvhjelpsteknikker, som yoga og tai chi. Nordmenns bruk av egenbehandling, altså behandlinger man selv utfører for å styrke egen helse, noe som omfatter selvhjelpsteknikker som yoga og tai chi, samt helseprodukter som urter og naturmidler.

Kosttilskudd

I undersøkelsen ble det også sett på hvor mye nordmenn brukte på kosttilskudd. 70 prosent av nordmenn kjøpte kosttilskudd i fjor.Til sammen brukte vi nærmere 3 milliarder. Det vil si at hver enkelt av de som kjøper kosttilskudd i snitt bruker 1400 kroner i året på piller eller drikker ment å supplere kostholdet.

Ikke alternativ behandling

– Det er mange som bruker kosttilskudd som en del av alternative kostholdsprogram eller i doser som overskrider anbefalingene i pakningsvedleggene. Store deler av befolkningens kosttilskuddsbruk faller imidlertid utenfor definisjonen av alternativ behandling. Det er vanskelig å trekke noen definitiv og håndterlig grense mellom de to “bruksmåtene” for kosttilskudd, forklarer direktør ved NAFKAM, Vinjar Fønnebø.

– Nordmenn ser ut til å være opptatt av helse, og er villige til å bruke mye penger på behandling. 77 prosent av de som besvarte NAFKAMs brukerundersøkelse betegner helsa si som ”meget” eller ”ganske” god. Kun 7 prosent oppga at helsa var ”ganske” eller ”meget” dårlig, sier Fønnebø.

Artikkeltags