Gå til sidens hovedinnhold

– Vi brøt den israelske blokaden

Artikkelen er over 11 år gammel

Lørdag ble forestillingen ROM vist samtidig både i Gaza og Tromsø med påfølgende nettmøte mellom de to byene.

Unge kunstnere i Gaza har medvirket i Kulta’s forestilling ROM med tekst, film, dikt og bilder.

Samarbeidet er en utvidet del av Vennskapsbyprosjektet som er gjort mulig av Tromsø kommune, Troms fylkeskommune og Utenriksdepartementet.

Under alle framføringene av ROM forrige uke har Kulta hatt liveoverføring av forestillingen til Gaza.

– Men kvaliteten på overføringene har ikke vært så god, derfor filmet vi premiereforestillingen og sendte ned på DVD til Gaza, forteller produsent på Kulta Anne Mette Sætra.

Simultanvisning

Lørdag samlet hundre mennesker bestående av kunstnere, venner, familie, ordfører fra Gaza Rafiq Mekky og andre representanter fra kommunen seg i det kommunale huset Rashad Shawa Culture Center i Gaza for å se forestillingen på DVD.

Samtidig ble forestillingen framført i Kulta Blackbox for 120 publikummere hvor Mads Gilbert, ordfører Arild Hausberg og andre representanter fra kommunen var til stede.

Etter visningen av forestillingen var det duket for ett offisielt møte på nett mellom de frammøtte i Gaza og i Tromsø.

Hyllet artistene

– På nettmøtet hyllet vi artistene i Gaza som har bidratt i prosessen. Kunstnerne i Gaza var ydmyke og fulle av respekt i forhold til å ha fått være med på prosjektet og at Tromsø har hatt Gaza-fokus i en uke, forteller Sætra.

Under møtet var det også en offisiell ordførerhilsen både fra Gaza kommune og Tromsø kommune.

– Ordfører Arild Hausberg takket for et godt samarbeid. Han hadde også en spesiell hilsen til ordfører i Gaza med håp om å både treffes fysiskog å fortsette samarbeidet, forteller Sætra.

Brøt blokade

Hausberg selv sier til Nordlys at det var helt spesielt å snakke med ordfører og folket i Gaza mens man så dem direkte på internett.

– Vi brøt den israelske blokaden gjennom internett, sier Hausberg.

– Ordfører i Gaza åpnet opp for og er mer mottakelig for kultursamarbeid og å utvide samarbeidet. Betydningen av det å fortsette det gode samarbeidet i framtiden var hans hovedbudskap.