Gå til sidens hovedinnhold

- Vi blir misforstått

Artikkelen er over 11 år gammel

Sandra Maryam Moe (44) konverterte til islam for 14 år siden. Hun mener det er en misforstått religion.

Hvem er Sandra Maryam Moe?

– Jeg er jo daglig leder Alnor senter, og så er jeg hjemmeværende med seks barn fra ett til 12 år.Nyhetene har den siste tiden vært preget av debatten etter at Dagbladet trykket Mohammed-karikaturer, og de siste dagene Mohyldeen Mohammad sitt utspill om at homofile bør steines.

Hvordan preger debatten det muslimske miljøet i Tromsø?

– Alle muslimer følte seg i utgangspunktet veldig krenket av tegningene. Jeg satt hjemme og fulgte demonstrasjonen i Oslo på TV. Alt foregikk veldig ordentlig og greit. Så kom appellen. Den reagerte mange, også jeg på. Jeg reagerte veldig på uttalelsene om at Norge kan vente seg et terrorangrep. Det var veldig trist at de kom når demonstrasjonen hadde gått så bra.

Hvordan er det å være muslim i Tromsø?

– Det er veldig fint å være muslim i Tromsø. Jeg går med hijab, og det synes på meg at jeg er praktiserende muslim. Jeg føler at jeg får respekt for det, og føler meg trygg i Tromsø.

Hvorfor konverterte du til islam?

– Jeg er født og oppvokst i Tromsø. Da jeg var i slutten av 20-årene begynte jeg å interessere meg for religion, noe jeg ikke hadde vært interessert i. Jeg ville studere de store verdensreligionene og se om det var noe som kunne være en sannhet. Jeg følte at gudskonseptet i Koranen var riktig. Jeg har aldri tvilt på min tro, selv om islam og muslimer ofte blir kritisert i media.

Hva tenker du om at islam ofte blir kritisert?

– Jeg vil påstå at islam er en veldig misforstått religion i vesten. Slik som religionen mange ganger blir framstilt i media, er ikke sånn som jeg kjenner islam. For eksempel så totalforbyr islam tvangsekteskap og selvmord.

En annen muslim har sagt til Nordlys at han tror det er med konfliktfylt å være muslim i hovedstaden. Er du enig i det?

– Det kan jeg ikke svare på, jeg vet det ikke. Men jeg tror det er ganske godt å være muslim i Norge.

Hva synes du om mediedekningen av det muslimske miljøet i Tromsø?

– Ofte har mediedekningen i Tromsø har vært veldig bra. Noen ganger synes jeg vinklingene blir litt urettferdig. Så litt ris og litt ros.Radikal islam og ekstremister har også vært et tema den siste tiden.

Finnes det noen radikale muslimer i Tromsø?

– Jeg har et stort nettverk i Tromsø, og her er det ingen grupperinger med radikale muslimer. I alle fall ikke som jeg kjenner til. Muslimer som kommer hit er opptatt av å etablere seg, lære språket, få jobber, få venner og skape sine liv. Jeg tror veldig mange er innvandrere som setter stor pris på det norske samfunnet.

Hva mener du om utspillet om homofile?

– Som muslimer er vi pålagt å følge lover og regler i det landet vi bor. Det er pålagt alle muslimer. I Norge er det tillatt med homofile ekteskap, det må muslimer i Norge respektere. Jeg mener sterkt at homofile skal føre seg trygge. Jeg forventer også at andre grupperinger må respektere vår livsstil, slik at vi kan føle oss trygge på linje med andre.

Hva kan andre nordmenn lære av muslimer?

– Islam har mye fint å lære bort om menneskeheten, om oppførsel og hvordan man skal behandle hverandre pent. Hvordan et samfunn kan fungere harmonisk sammen.

Hva skal du gjøre i helga?

– Nå i helga skal jeg på åpen dag på Borgtun sammen med mine barn. Vi skal ha det gøy, spise kaker og selge vafler. Søndag har vi fargerik svømming for kvinner, så da skal jeg ta døtre med på det.