Vått er flott

Fredrik og Kristian Angelsen i Ekrehagen barnehage stortrives i våte lekeomgivelser.

Fredrik og Kristian Angelsen i Ekrehagen barnehage stortrives i våte lekeomgivelser. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det er slettes ikke alle som ergrer seg over den regntunge sommeren.

DEL

Tromsø-sommeren renner bort. Det slår Meteorologisk institutt fast. Men ikke alle fortviler av den grunn.

Så langt i juli har det falt 94,7 mm nedbør over Tromsø, opplyser Stein Øynes ved Vervarslinga i Nord-Norge.

Skulle varslene for det som gjenstår av måneden slå til, vil total nedbørsmengde ende på 101 mm, mot normalt 77mm.

Det er registrert to soldager og til sammen 109 timer med solskinn. Her er normalen fem dager.

Snittemperaturen har ligget på 10,9 grader, noe som er en snau grad lavere enn året før.

– Men det merkes godt. Særlig siden det først og fremst er dagtemperaturen som svinger, sier Øynes og karakteriserer sommeren i år som både våt og kjølig.

Barnevær

Ved Ekrehagen Friluftsbarnehage ser ikke øsende regnvær ut til å legge en demper på entusiasmen hos barna som er til stede.

– Dette er også bra vær! Barna bryr seg ikke om det regner, og skriker gjerne at de vil ut når det er som våtest, sier Andreas Helberg som arbeider ved barnehagen. Kollegaen Tom Roger Brumoen mener vær-syting er noe som kommer med alderen.

Sammen konstaterer barnehagearbeiderne at fem av tretten barn møtte opp til frokost på det som var en svært regntung morgen. Uken før, med oppholdsvær, kom stort sett de som skulle komme. Om dette skyldes skittvær eller ferieavvikling, vil de ikke spekulere i.

Renner bort

Carite Fønnebø, som er driftsansvarlig for kafeen Solid i Storgata, er på sin side lite fornøyd med hvordan sommeren har fortont seg.

– Økonomisk er det ikke sikkert vi har tapt så mye på det kalde, våte været. Regner det, blir det fullt inne, men den gode sommerstemningen renner jo helt bort, sier hun og bekrefter at besøket på de 32 uteserveringsplassene ved etablissementet har vært labert gjennom hele sesongen.

– Det beste for oss, er en middels sommerdag. Da er det fullt både inne og ute, opplyser hun. Innehaver John Johnsen kommer etter et raskt og forsiktig overslag fram til at kafeen kanskje taper 4–5000 kroner på en dag med bare innegjester kontra en der folk sitter både inne og ute. Omsetningen på Solid så langt i år er allikevel om lag den samme som den var i fjor da været var betydelig bedre.

Issalget stuper

Hos isprodusentene Henning Olsen og Diplom is må man imidlertid seg svært langt etter lyspunktene i sommer. Eirik Kruse i Diplom Is opplyser at salget av is på landsbasis har falt med 10 prosent sammenliknet med i fjor, og at Troms er på snittet.

Satt opp mot en god julimåned er tallene mer dramatisk. Da blir det snakk om 20-25 prosent lavere omsetning av is, og særlig rammes stykkis-salget, som for mange er selve symbolet på sommer.

Tor Arne Røde, som er driftsleder ved Henning Olsen Is i Tromsø, oppgir tilsvarende tall som konkurrenten.

Da har Dag Hugo Jensen i fiskebilen på Stortorget bedre dager. Her er både gråværsdager og solskinn gode nyheter, opplyser fiskeselgeren og sier at særlig pensjonsnister er trofaste kunder.

– De kan gjerne stå i kø når jeg åpner en overskyet dag. Er det godvær, går det unna med reker, varme fiskekaker og tørrfisk.

Over 20 grader

Men for de mange som sårt savner sol og varme, er det grunn til å glede seg til helga.

Storm.no melder at det fra søndag ettermiddag/kveld vil være temperaturer på over 20 grader i Tromsø, og lettskyet fint vær. Finværet vil starte allerede tidligere på dagen, med temperaturer rundt 17 til 19 grader fra kl 09.00 av.

Og det ser ut som om dette skal fortsette – i det minste i noen dager.

Artikkeltags