Torsdag kveld vant Elina Halttunen forskernes eget Grand Prix i Tromsø. Hun går videre til den nasjonale finalen i Bergen kommende søndag, sammen med doktorgradstipendiat Audun Hetland, som ble nummer to i går kveld.
Ni unge tromsøforskere møttes til kappestrid i Forsker Grand Prix - der hele poenget er å formidle forskning på en lettfattelig og engasjerende måte.
Elina Halttunen fra institutt for arktisk og marin biologi brukte klementiner og dans, mimikk og kroppsspråk for å formidle sin forskning rundt villaksens sexliv. Om superlaksen som kommer tilbake til sin elv og gyter flere ganger.
Nerver i helspenn
Med nervene i høyspenn ga de forskningen et nytt, artig og spennende ansikt. I en fullsatt bankettsal med et engasjert publikum på over 300.
Forskerne fikk fire minutters på seg til å presentere sin forskning. Deretter satt publikum klare med sine mentometerknapper og ga poeng.
Alt innrammet av høy glamfaktor, med champagne i glassene, dandert med ivrige heiarop fra små grupper av fans.
Puls som en basehopper
Doktorgradskandidat Audun Hetland (32) ved institutt for psykologi, forsker på hva som driver folk til å satse på ekstremsport - som basehopping. Midt under sitt fire minutters innlegg, sjekket han pulsmåleren sin fra scenen.
Her er en video som Hetland har vært med på å lage:
Den vippet rundt 160. Nesten like høy puls som en basehopper har før spranget.
- Jeg er livredd. Dette er mitt basehopp. Her er det ingen vei tilbake, det eneste jeg kan håpe på er en trygg landing, sa Hetland med et smil, som en avslutning på sin forskningspresentasjon.
Kreative formidlere
Forskerne gjorde en god innsats: Camilla Lauritzen fra regionalt kunnskapssenter for barn og unge, om de usynlige barna. Pauline Cavanagh fra institutt for klinisk medisin om slim med skumle bakterier. Simon Pind Jessen, institutt for geologi, om forskning på sandkorn og is. Lodve Svare, senter for fredstudier, om freden som ikke kom etter borgerkrigen på Sri Lanka.
Synnøve Magnussen, institutt for medisinsk biologi, om aggressive kreftceller som gir blaffen i alle regler. Ole Nicolai Aarbakke, institutt for arktisk og marin biologi om den rare og viktige skapningen hoppekreps. Lina Stangvaltaite, institutt for odontologi, om karies og hull i tennene.
Konkurranse i formidling
- Dette er en konkurranse i forskningsformidling. Forsker Grand Prix arrangeres i Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo. De to beste fra hvert sted går videre til den nasjonale finalen i Bergen kommende søndag, opplyser Sidsel Flock Bachmann, kommunikasjonsrådgiver i Forskningsrådet. Forskningsrådet er drivkraften bak konkurransen. I Tromsø ble dysten arrangert i samarbeid med Universitetet og Framsenteret.
Hele poenget er å stimulere unge forskere til å legge vekt på formidlingen av sin forskning.
I Tromsø har de ni unge forskerne vært gjennom en "treningsperiode", med blant annet skuespiller Bernt Bjørn som mentor.
- Min rolle var å få dem til å skinne på scenen. Å få dem til å formidle kunnskapen på en best mulig måte, forteller Bjørn.
Alt tyder på at han lyktes.