Valgløfte: 10 milliarder til Nord-Norge

INGEN KRISE: Audun Lysbakken vil ikke piske til noen krisestemning, sier han.

INGEN KRISE: Audun Lysbakken vil ikke piske til noen krisestemning, sier han. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Vil at digitale løsninger skal redde distriktene

DEL

På skuta Vulkana i Tromsø inviterte SV-leder Audun Lysbakken i formiddag en håndfull journalister en presentasjon av en syvpunktsplan for framtidens Nord-Norge. Med seg hadde han sine førstekandidater i for de tre nordligste fylkene, Kirsti Bergstø (Finnmark), Marius Meisfjord Jøsevold (Nordland) og Torgeir Knag Fylkesnes (Troms):

– Vi må avslutte spliden og splittelsen som kjennetegner landsdelen vår, og samle oss, sa Fylkesnes.

SV kaller det en ”kontrakt for Nord-Norge”, en kontrakt de fire politikerne signerte foran de frammøtte journalistene imens Vulkana putret rundt i Tromsøsundet.

De vil ha et fond på 10 milliarder for å utvikle næringslivet i nord.

Digitale løsninger

Blant punktene SV presenterte for et fornyet Nord-Norge, var en utvidet satsing på digitale løsninger for å utvikle kompetansen i distriktene:

– Det er enorme muligheter i teknologi. I en landsdel med geografisk store av stander må man kunne tenke nytt. Man må investere i kunnskap og forskning, sa SV-leder Audun Lysbakken, imens luggen blafret i sjøvinden.

Fylkeslederen i Troms, den selvutnevnte digitalfriken Fylkesnes, var slående enig.

– Vi må bygge opp kompetansen, og skaffe mer kunnskap. Fremtidens digitale løsninger gir oss nye muligheter for å utvikle Nord-Norge. Det er gode nyheter for Nord-Norge at man trolig snart kan ta en master fra Stanford, fra for eksempel Tromsø. Vi vil gi utdanning i verdensklasse uansett hvilket nes og fjord man bor i.

– Grønn utvikling

Regjeringen la i går fram sin kartlegging på bakgrunn av kunnskapsinnhentingen som har vært gjort i Nord-Norge. Her kom det fram at såkalt evigvarende ressurser som fiskeri og reiseliv har et stort potensial i Nord-Norge fram mot 2050.

– Se på kunnskapsinnhentinga, sa Lysbakken engasjert.

– Det er et narrespill fra de blå at vi trenger olje og gass for å løfte landsdelen. Nord-Norge må få eierskap over ressursene sine. Potensialet i arbeidsplassene i framtiden ligger i blant annet reiseliv og fornybar energi. Hvilken retning det tar, er et veivalg for Nord-Norge.

Det er liten tvil om at SV heller ønsker å bygge ut Nord-Norge på grønne premisser, og stanse høyresidens “salg”, som de kaller det, av landsdelen. Røkke og Shell skal ikke i førersetet, men nordlendingene selv, mener SV.

– Høyresiden driver en “forjævligsering” av Nord-Norge for å presse fram oljen. Vi har Norges mest interessante landsdel med verdier lik gull. Oljen kan bli et spark ut, sa Fylkesnes.

Fylkeslederen i Nordland, Meisfjord Jøsevold, pekte på fisken.

– Vi har 1000 år med fisk bak oss. Velstanden vår er bygd på fisk, og dette er for verdifulle verdier i de neste 1000 år til at vi kan gamble på det, sa han.

- Trenger ikke hjelp

Lysbakken pekte på at ”kontrakten” ikke er for en landsdel i krise, og pekte på økning i befolkningsvekst som et ledd i en positive utvikling.

– Mange prøver å framstille Nord-Norge som en landsdel som trenger hjelp. Oljedebatten står i veien for de næringene som virkelig kan utnyttes i Nord-Norge, og oljeindustrien har holdt Nord-Norge for narr. Nord-Norge har tvert imot mulighet til å vokse på egne premisser, sa han.

Derfor vil SV ha et fond. 10 milliarder kroner skal bidra til ”eierskap og forankring i egne verdier”.

– Vi foreslår et investeringsfond med lokal kapital som skal utvikle Nord-Norge. Nord-Norge er rik på naturressurser men mangler kapital, sa Lysbakken

Artikkeltags