Urfolks-<br/>aktivisten Dmitry slippes fri

Artikkelen er over 5 år gammel

- En gledelig nyhet.

DEL

En kjennelse fra Nord-Troms Tingrett lørdag formiddag slår fast at den russiske urfolksakivisten Dmitry Berezhkov ikke skal utleveres til russiske myndigheter.

- Dette er en gledelig nyhet, jeg skal nå ned på kontoret for å lese igjennom kjennelsen, foreløpig har jeg bare fått melding muntlig bekreftet, sier Thomas Hansen, Berezhkovs advokat.

- Vilkårene for utlevering til russiske myndigheter, er ikke til stede, slik jeg har forstått det, sier Hansen til Nordlys.no.

Han har ennå ikke rukket å snakke med sin klient, men regner med at han er svært lettet over å ha sluppet ut av arrest.

Anholdt

Urfolksaktivisten Dmitry Berezhkov ble anholdt av norsk politi fredag.

Bakgrunnen er en utleveringsbegjæring fra russiske myndigheter.

- Dette er svært dramatisk. Dmitry har ikke kunnet oppholde seg i Russland de siste årene på grunn av sin tidligere rolle som visepresident for urfolksorganisasjonen RAIPON (Russian Association of Indigenous Peoples of the North), sa Aili Keskitalo, leder i Norske Samers Riksforbund til Nordlys.

Hun deltok på urfolkskonferansen i Alta der også Dmitry Berezhkov var.

- Han ble anholdt på vei fra konferansen, sier Keskitalo.

Førstestatsadvokat Lars Fause bekreftet fredag at de sendte begjæring om å pågripe Berezhkov.

- Vi fikk en rettsanmodning fra den russiske riksadvokaten i påsken. Vi har gjennom 10 år hatt et rettsamarbeid med Russland.

Riksadvokaten har presentert en siktelse, og opplysninger om at Berezhkov er etterlyst internasjonalt og befinner seg i Norge.

Fause ville fredag ikke gå inn på siktelsen.

Student i Tromsø

Berezhkov har de siste årene vært student ved Universitetet i Tromsø, og er nå masterstudent ved Senter for samiske studier. Han har vært politisk aktiv med base i Tromsø, og deltatt som foredragsholder på Riddu Riddu i Manndalen i Nord-Troms. Han var aktiv deltaker på den internasjonale konferansen i Alta, der han arrangerte en siida-event om forretningsutvikling.

Keskitalo kjenner ikke til konkrete episoder som skal ha ført til at Berezhkov risikerte fengsling.

- Han har heller ikke noen rolle RAIPON, etter at Vladimir Putin kuppet siste kongress, sier Kestikalo.

Ny leder av RAIPON er Grigory Petrovich Ledkov, medlem av Dumaens innenrikskomite.

Ulovlig pengestøtte

I fjor vedtok den russiske nasjonalforsamlingen en kontroversiell lov, som stemplet alle uavhengige organisasjoner som utenlandske agenter dersom de får pengestøtte fra utlandet.

Loven rammet blant andre RAIPON som fikk støtte fra de nordiske landene.

– Dette er en forferdelig lov, sa Dmitry Berezhkov den gang til NRK Sàpmi.

Det er dermed mulig at Berezhkov nå blir utlevert fra Norge og rettsforfølges på støtte han tidligere har fått fra Norge.

BarentsObserver har snakket med en anonym kilde som sier det er opplagte politiske grunner til at Berezhkov oppholder seg i Norge og ikke kan returnere til Russland. Det har over lengre tid vært konflikt mellom russiske myndigeter RAIPON.

Artikkeltags