Unikt arkiv i Tromsø

Universitetet i Tromsø

Universitetet i Tromsø Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

300 pasientmapper med uvanlige sykdomsforløp og alternativ behandling av dem er arkivert på Universitetet i Tromsø. DEBATT: Har du prøvd alternativ behandling?

DEL

Forskere fra hele verden interesserer seg for det unike arkivet ved Universitetet i Tromsø, skriver Aftenposten.

Forskningen kan gi ny kunnskap som kan gi økt aksept for alternative behandlingsmetoder. I følge Aftenposten er også selve forskningssenteret NAFKAM (Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin) unikt.

DEBATT: Har du prøvd alternativ behandling? Diskuter nederst i artikkelen!

Få negative erfaringer

Kun noen få av de 300 tilfellene endte negativt, mens de øvrige forteller om positive resultat. Flere har brukt alternativ behandling i tillegg til skolemedisin.

Stadig nye mapper legges til arkivet.

Et slikt samarbeid mellom skolemedisin og det alternative ville vært umulig for kun få år siden. Mange mener at slik forskning ikke kunne startet andre steder enn i Tromsø på grunn av at det er et relativt nytt universitet uten fastgrodd medisinsk tankegang.

- Pasienten er viktigst

Professor dr.med. Vinjar Fønnebø, direktør for forskningssenteret, sier at «partene» i større grad erkjenner hverandres betydning.

– Adjektivbruken fra mine kolleger i skolemedisinen er etter hvert blitt mer kultivert. Man har fått gjensidig forståelse for at det er pasientene som er viktigst, og måten en pasient blir frisk på er ikke det mest vesentlige, sier Fønnebø til Aftenposten.

I løpet av det siste året har halvparten av Norges voksne befolkning konsultert en alternativ behandler, og hvert år bruker nordmenn et ukjent antall milliarder kroner på alternativ medisin, urter og alle typer alternativ behandling.

Artikkeltags