unik teknologi

SIKRER INFO: Adm. dir. i Invenia, Terje Wold, demonstrerer Ensafer, teknologien som sikrer at sensitiv eller konfidensiell informasjon ikke havner i gale hender. Om man mister eller blir frastjålet PC, Ipad eller Iphone, finner ikke uvedkommende dine dokumenter.

SIKRER INFO: Adm. dir. i Invenia, Terje Wold, demonstrerer Ensafer, teknologien som sikrer at sensitiv eller konfidensiell informasjon ikke havner i gale hender. Om man mister eller blir frastjålet PC, Ipad eller Iphone, finner ikke uvedkommende dine dokumenter.

Artikkelen er over 6 år gammel

Har utviklet en avansert teknologi for å sikre informasjon på nettet.

DEL

Dataselskapet Invenia er plukket ut som ett av syv norske potensielle vekstselskaper i et nytt program fra Innovasjon Norge som heter TINC. Det står for Tech INCubator, og er rettet mot spesielt lovende teknologiselskaper i Norge.

Det er Invenias teknologi for å sikre informasjon som lagres og deles på nettet, som oppfattes som svært interessant og framtidsrettet.

Hacking og snoking

- Ensafer heter produktet vårt. Det er en teknologi vi har jobbet med i fem år basert på forskning ved Universitetet i Tromsø. Ensafer tilbyr kryptering av sensitiv informasjon som man ønsker å lagre og dele på Internett, sier Terje Wold.

I en verden der datasnoking og hacking blir stadig mer vanlig, er det viktig at bedrifter og organisasjoner kan sikre konfidensiell og sensitiv informasjon. Men i det øyeblikk man sender dokumenter ut i eteren, kan man være utsatt for snoking fra uvedkommende.

- Vi bruker nettet hele dagen, og det er selvsagt kjedelig dersom sensitive opplysninger kan googles eller på annen måte blir allemannseie. Ensafer krypterer dokumentene, og lagrer dem på nettet, ikke på PCen. Så hvis PCen, Ipaden eller Iphonen blir borte, trenger man ikke være redd for at opplysninger skal

havne i gale hender, sier Wold.

Å kryptere informasjon er ikke uvanlig. Det som er Ensafers store fordel, er at det er nøkkelfritt. Ingen koder eller nøkler å huske.

Etter Wiki Leaks

- Et slikt system kan ikke være tungvint. Da vil ikke folk bruke det, sier Wold.

Så hva gjør man hvis man er på ferie uten PC og må inn på en fremmed maskin for å sjekke dokumentene til neste styremøte? Dokumenter som ble kryptert i det øyeblikk de forlot avsenders PC?

Med Ensafer går det bra å dekryptere også på fremmede datamaskiner, ifølge Wold. Men hemmeligheten ved systemet, som Invenia har søkt patent på, vil han ikke røpe.

- Da vi begynte å jobbe med denne problematikken for fem år siden, trodde vi at sikring av opplysninger som sendes over nettet, ville bli et stort tema ganske raskt. Slik gikk det ikke, først i etterkant av Wiki Leaks, har det for alvor kommet på dagsordenen, sier Wold.

Som medlem i TINC programmet får Invenia maksimal støtte i fire intensive uker i Silicon Valley.

Lite kapital i nord

- Dette er stedet å lære fra de beste, og få målt ide eller produkt mot verdensledere innenfor bransjen. TINC tilbyr coach, mentor og industriell ekspertise, samt opplæring i å møte investorer, sier Wold. Det siste er selvsagt meget vesentlig. Som regel får man ikke veldig god tid på seg til å presentere varene. Og i Nord-Norge har det vært svært vanskelig å skaffe kapital.

- Investorene her nord søker helst til eiendom og tradisjonell industri, og jeg klandrer dem ikke for det. Heldigvis har Innovasjon Norge, ikke minst avdelingen i Troms, hatt stor tro på oss og støttet oss. Dette har kostet noen millioner, men vi har fundet oss sjøl hele veien. Men skal vi nå ut internasjonalt, må vi ha mer kapital, sier Wold.

Artikkeltags