HARSTAD (Nordlys): I Harstad er det et økende problem med privatsjåfører som tilbyr hente- og bringetjenester i helgene. Priatdrosjer er forbudt i Norge, men det er det ingen som bryr seg om på torget. Daglig leder Tom Jakobsen i Harstad taxi sier at det hele ser velorganisert ut, og like proft ut som den lovlige drosjekøa.
- De stiller seg opp fint på rekke på parkeringsplassen ved siden av drosjene. Ved kebabvognene står folk og regelrett geleider folk inn mot piratdrosjene, sier Jakobsen.
Straffbart
Han har selv vært drosjesjåfør i flere år, før han overtok som daglig leder i selskapet for vel et år siden.
- Bare det siste året har vi merket en økning i antall biler på torget. Det ryktes at en effektiv sjåfør kan gjøre seg mellom 40.000 og 50.000 kroner på en måned og det er mye penger.
Piratsjåfører bryter flere lover med sin virksomhet. Her i landet har man ikke anledning til å ta betalt for skyssvirksomhet uten løyve. I tillegg er det straffbart å ikke betale skatt på inntekt.
- Skattemessig er det store summer som unndras, men det er lite vi i drosjenæringa kan gjøre. I helgene står én tredjedel av våre biler parkert mellom klokken 16 og 23, på grunn av nedgangen i trafikken, som skyldes piratvirksomhet, sier Jakobsen.
Risikofyllt
Et annet moment han drar fram er sikkerheten til de som setter seg inn i bilene. Jakobsen har selv vært vitne til uvettig kjøring med dårlige biler.
- Vi kan møte piratdrosjer som holder 130 kilometer i timen gjennom 60-sonen. Bilene er i dårlig stand, og fulle av folk. I tillegg vet du aldri hvem det er som kjører bilen, og det kan være en risiko i seg selv, sier Jakobsen.
Han sier at flesteparten av sjåførene er unge, men at man også har observert menn i 40-50-årene, med dyre fine biler.
- At de gjør seg gode penger på virksomheten ser vi ved at flere setter pengene fast i parkeringslapp-klipa i frontruta. Til tider er det store bunker vi ser, sier han.
Stenge sentrum
Taxisjefen sier at sjåførene hans har pålegg om å ikke gripe inn i den ulovlige virksomheten.
- Vi tyr ikke til selvtekt, og må bare bivåne det hele inntil politiet griper inn, sier Jakobsen.
Han håper på et samarbeid med politi og skattevesenet for å løse problemet.
- Selv har vi satt i gang et prosjekt for å kartlegge hvor mye vi taper på dette, men håper å få drahjelp av politi og skattevesen for å få bukt med ulovlighetene. Forhåpentligvis kommer det tiltak som gjør det vanskeligere for sjåførene å operere ulovlig.
Han foreslår blant annet å stenge av enkelte gater i sentrum, samt stenge den aktuelle parkeringsplassen på natterstid. Nordlys har gjort gjentatte forsøk med å komme i kontakt med stasjonssjef Kåre Rasumssen ved Harstad politistasjon uten å lykkes.