Gå til sidens hovedinnhold

Unge i Troms på klamydia-toppen

Artikkelen er over 13 år gammel

Nesten dobbelt så vanlig som i resten av landet.

Klamydia er nesten dobbelt så vanlig blant unge i Troms og Finnmark enn blant landsgjennomsnittet, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

– Landsgjennomsnittet er 455 smittede per 100 000 innbyggere. I Troms er tallet 804 smittede per 100 000 innbyggere, mens Finnmark ligger på topp med 814 smittede per 100 000 innbyggere, sier Tore Gutteberg, professor i mikrobiologi ved UNN.

Også Nordland ligger høyt. Det tre nordnorske fylkene har i flere år toppet statistikken over antallet unge smittet av kjønnssykdommen.

Unge i Sogn og Fjordane smittes sjeldnest av sykdommen – 316 smittede per 100 000 innbygger.

– Jeg kan ikke forklare årsakene til at Troms og Finnmark ligger så høyt. Trolig er der sammensatte og kompliserte årsaker til variasjonen mellom fylkene, sier Gutteberg.

Klamydia er mest utbredt hos unge under 25 år. På landsbasis er en av 20 seksuelt aktive ungdommer smittet av sykdommen som trolig er en hyppig årsak til sterilitet hos kvinner. Statistikkene viser at sykdommen rammer stadig flere, både i Norge og Sverige, skriver Folkehelseinstituttet på fhi.no.

Klamydia er en kjønnssykdom som smitter gjennom samleie og er forårsaket av bakterien Clamydia trachomatis. Infeksjonen kan komme i urinrør, livmor og eggledere hos kvinner. Hos menn i urinrør og bitestikkel.

Folkehelseinstituttet oppfordrer unge til å bruke kondom for å unngå smitte, og å teste seg for sykdommen. Klamydia gir sjelden symptomer hos menn. kvinner kan få symptomer i form av utflod og småblødninger mellom menstruasjonene.