Ukjent tilbud hjelper kreftrammede på beina

FORNØYD GJENG: Gunn Strand Larsen, Anne Misvær, Sigmund Høydahl. Foran: Jim Tore Thoresen, Haldis Hoff Evju og Ole Reidar Myrland.

FORNØYD GJENG: Gunn Strand Larsen, Anne Misvær, Sigmund Høydahl. Foran: Jim Tore Thoresen, Haldis Hoff Evju og Ole Reidar Myrland. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

- Endelig ser jeg lys i tunnelen.

DEL

Rådgiver Ole Reidar Myrland skjønner ikke helt hvorfor kreftrammede ikke benytter seg av det unike tilbudet ved Rehabiliteringsenteret Nord-Norges kurbad i Tromsø.

Gjennom kreftrehabiliteringen "Veien videre" har kurbadet lykkes å få folk på beina igjen.

Krevende

- Dette er personer som har vært gjennom krevende sykehusopphold, og som sliter med ettervirkningene av den medisinske behandlingen. De som kommer til oss er ofte rammet av utmattelsessyndromet (fatique) og trenger hjelp og tid til å bli fullt ut rehabilitert, forklarer Ole Reidar Myrland.

- Legene er flinke til å opplyse om at strålebehandling og cellegift fører til kvalme og hårtap. Ofte blir ikke kreftpasienter gjort godt nok oppmerksom på at behandlingen er svært tøff for kroppen. Jeg ble så utmattet at det var en kamp bare å komme seg opp av stolen for å gå på do. Beina sviktet, det samme gjorde hendene, forteller Sigmund Høydahl.

På beina

Han er i ferd med å avslutte tre ukers behandling og ser endelig lys i tunnelen. Etter 10 dager med trening, kom han seg på beina og klarte å gå.

- I likhet med alle de andre i gruppa, vil jeg tilbake i jobb så rast som mulig. Uten behandlingen ved Kurbadet hadde ikke det vært mulig.

- For oss handler det om et verdig liv etter sykehuset, sier Anne Misvær.

- Tilbudet her er rett og slett enestående, understreker Jim Tore Thoresen.

Vet ikke

- Når man vet hvor mange som blir plaget etter behandling, burde dette rehabiliteringstilbudet vært atskillig bedre markedsført, legger Gunn Strand Larsen.

Ole Reidar Myrland opplyser at Kurbadet har en avtale med Helse Nord om 32 rehabiliteringsplasser for kreftrammede, fordelt på åtte plasser med fire inntak i året.

- Vi får ikke fylt opp disse plassene. Selv om vi har et godt samarbeid både med sykehus og fastleger, må våre samarbeidspartnere bli enda flinkere til å informere om tilbudet. Nå er det litt slik at når en pasient er ferdigbehandlet, så er rett ut med beskjed om at du er frisk.

- Men sånn er det jo ikke, påpeker Myrland.

I samme båt

Tilbudet har eksistert i fire år, og gir pasientene kunnskap om kosthold, trening, fysioterapi, trygderettigheter, ernæringsfysiologi, nevrologi og psykolog-hjelp.

- Vi gir våre pasienter både kollektiv og individuell oppfølging. I tillegg involverer vi pårørende. Vi vet at vi har et godt tilbud. Det er dessverre ikke mange nok som vet det. Samtidig har det stor verdi for pasientene å møte andre i samme situasjon.

Bredt tilbud

Rehabiliteringssenteret Nord-Norges kurbad tilbyr totalt 106 sengeplasser for rehabiliteringsopphold. Målgruppene er blant annet amputasjoner, revmatiske lidelser, ME, muskel- og skjelettlidelser, Parkinson sykdom, epilepsi, Huntingtons og andre nevrologiske lidelser, hjerneskader.

Senteret ble etablert i 1952 og er en av Norges største rehabiliteringsentre.

Artikkeltags