UIT får mindre penger

UIT-REKTOR: Jarle Aarbakke.

UIT-REKTOR: Jarle Aarbakke. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Produserte flere artikler i fjor enn året før, men får færre publikasjonspoeng.

DEL

De vitenskapelige ansatte ved Universitetet i Tromsø publiserte mer, men fikk tre prosent færre publikasjonspoeng i fjor mot året før.

Det viser ferske tall som Nordlys har fått tilgang til fra avdeling for forskning og utvikling ved Universitetet i Tromsø (UIT). Ifølge Database for statistikk om høyere utdanning er UIT dermed fortsatt det fjerde største universitetet i Norge når det gjelder antall publikasjonspoeng.

UIT hadde en kraftig økning (19,5 prosent) fra 2010 i 2011, men i fjor hadde de en tilbakegang på tre prosent. Det på tross av at det ble publisert flere artikler i fjor (1475) enn året før (1433).

Det er til å leve med, mener UIT-rektor Jarle Aarbakke.

Mindre penger

– Aktiviteten er god og har stabilisert seg på et høyere nivå. Vi gjorde et byks fra 2010 til 2011. I idealismens navn har vi nådd et såpass høyt nivå at vi må leve med at det går litt ned. Men grunnlinjen gjennom de seinere år er økt, påpeker Aarbakke.

– Det er et godt resultat, men det er stadig forbedringspotensial, oppsummerer han.

UIT taper terreng til de andre universitetene i landet, noe som igjen gjør at de kan vente seg noe mindre andel av de nasjonale midlene til forskning og utvikling. Publikasjonspoengene er et av fire områder som gir UIT inntekter til forskning. De andre tre er midler gjennom Norges Forskningsråd, midler fra EU og produksjon av doktorgrader.

En av årsakene er at det publiseres langt flere artikler på landsbasis enn året før (5,7 prosent økning i snitt), samt at UITs andel av artikler i de mest anerkjente publikasjonene (nivå 2) går ned fra 21,6 til 19,6 prosent.

– En hard kamp

– Det er et nullsumspill og vi kjemper en hard kamp mot de andre universitetene, innrømmer Aarbakke.

Han skulle gjerne sett at den nasjonale potten de kjemper om hadde økt, et tema han har tatt opp siden han var leder i Universitets- og høgskolerådet.

– Jeg synes at universiteter som vårt bør belønnes når vi produserer mer. Hvis vi hadde fått økt potten vi konkurrerer om med 30 prosent, hadde alle de som produsert mer fått 30 prosent flere forskningsmidler å rutte med, og det trenger vi, sier Aarbakke.

Vinnerne går tilbake

Fra 2010 til 2011 hadde både Det helsevitenskapelige fakultet og Fakultet for naturvitenskap og teknologi en sterk framgang i publikasjonspoeng på henholdsvis nesten 30 og 60 prosent. De to fakultetene er blant dem som gikk mest tilbake i fjor.

Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning (HSL) hadde framgang fra 2011 til 2012. Det samme gjelder for Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi (BFE) og Tromsø Museum, opplyser avdeling for forskning og utvikling ved UIT.

Inntekt på 36,8 mill.

Etter å ha styrket sin posisjon på landsbasis i 2011, er UIT nå tilbake på 2010-nivå.

I fjor bidro de vitenskapelige ansatte ved UIT med 1088,1 publikasjonspoeng. Det vil med 2012-satsene fastsatt i Statsbudsjettet gi rundt regnet 36,8 millioner kroner i inntekter til UIT.

Satsen går ned fra 33.875 i 2012 til 31.952 i 2013. Det betyr at UIT må produsere flere poeng i år hvis de skal opprettholde de samme inntektene som de får for fjorårets produksjon.

– Noen år vinner vi på studiepoengssiden, andre år vinner vi på publikasjonspoengssiden, sier Aarbakke, som tror på et godt 2014-budsjett.

De konkurranseutsatte forskningsmidlene utgjør uansett en liten del av budsjettet til UIT, som er på over to milliarder kroner i 2013.

PUBLIKASJONSPOENG 2012

Universitet Poeng Prosentandel

Universitetet i Oslo 4.064 poeng 26,8 prosent

NTNU 3.180 poeng 20,9 prosent

Universitetet i Bergen 2.036 poeng 13,4 prosent

Universitetet i Tromsø 1.088 poeng 7,2 prosent

UMB, Ås 599 poeng 3,9 prosent

Universitetet i Stavanger 521,9 poeng 3,4 prosent

Universitetet i Agder 459 poeng 3,0 prosent

Universitetet i Nordland 186 poeng 1,2 prosent

(Kilde: Database for statistikk om høyere utdanning (DBH)

TIPS OSS! Har du tips til oss angående Universitetet i Tromsø? Ta kontakt med journalist rune.alexandersen (a) nordlys.no eller jostein.larsen.ostring (a) nordlys.no. Du kan også ringe vår tipstelefon på 776 10 500.

Artikkeltags