- Når verdens fjerde sterkeste hær bestemmer seg for å bombe en lukket flyktningleir med halvannen million mennesker, blir effekten den samme som dynamitt i laksemerder. Nå frykter palestinerne at et nytt massivt angrep kan komme i løpet av kvelden eller natten, sier tromsølegen Mads Gilbert som onsdag formiddag klarte å ta seg inn i krigsrammede Gaza.

– Tidligere onsdag hadde legen Erik Fosse og jeg møte med den palestinske helseministeren. Han fortalte at antallet skadde nå er opp i 2000 og antallet drepte nærmere 200. Sivilbefolkningen er hardt rammet, sier Gilbert.

Utbombet

Han er dypt rystet over situasjonen i Gaza - utbombede hus, massive ødeleggelser og nesten folketomme gater.

– Før første gang har jeg sett lange køer utenfor bakeriene i Gaza. Situasjonen er prekær. Folk mangler mat og sykehusene medisiner og utstyr. Her på sykehuset er nesten alle vinduene knust. Vinduene gikk da en moské like ved ble bombet, sier han.

Han og legen Erik Fosse kom onsdag til Sihfa, det største sykehuset i Gaza. De to representerer den humanitære organisasjonen Norwegian Aid Comitee (Norwac). Organisasjonen har fått fem millioner kroner av Utenriksdepartementet. Pengene skal brukes til innkjøp av medisiner og utstyr.

– Det første som møtte oss på sykehuset var liket av en palestinsk kollega som ble båret ut. På intensiven ligger en kvinnelig lege med store hodeskader, hun overlever neppe. Hittil er fire leger og ambulansesjåfører drept i bombingen. Israel bomber også ambulanser, sier Gilbert.

Frykter massivt angrep

Onsdag ettermiddag frykter de to og Dr. Soubil, sjef for kirurgisk avdeling Sihfa, at et nytt massivt angrep er på gang.

– Det har vært forholdsvis rolig i dag. Frykten nå er at Israel gjør seg klar til angrep i kveld eller natt, sier Dr. Soubil.

Som ikke helt ser hvordan sykehuset skal klare å hjelpe enda flere.

– Vi har hatt skadde liggende over hele sykehuset, og sender nå ut de vi kan sende ut slik for å gi plass. Akkurat nå er mangelen på drivstoff et av våre største problemer. Sykehuset får strøm til livsviktig utstyr fra egne aggregat, strømforsyning har vi ikke. Vi må ha drivstoff for å holde aggregatene i gang, sier Dr. Soubil.

Han presiserer at han er svært takknemlig for hjelpen og støtten fra de to norske legene og Norge.

– Hjelpen og sympatien betyr svært mye for oss palestinere, sier han.

Gilbert og Fosse har i dag jobbet på operasjonsavdelingen og skal fortsette å gjøre det.

– I tillegg skal vi lære opp yngre leger og frivillige og vi skal drive informasjon ut mot media, sier Gilbert.

– Menneskeskapt katastrofe

– 2000 skadde på fem dager ville vært uhåndterlig for sykehusvesenet uansett by på kloden. Antallet blir her en menneskeskapt katastrofe. Gaza har vært under beleiring av Israel i to år allerede og mangler alt. Absolutt alt, sier Gilbert.

Han fnyser av argumentene om at Israel forsvarer seg mot rakettangrep fra terrorister i Gaza.

- Barn og kvinner utgjør over 20 prosent av de drepte og over 40 prosent av de skadde, sier han.

Slipper ikke inn

Foreløpig er Gilbert og Fosse de eneste utenlandske legene som er kommet til Gaza. Andre venter på å få slippe inn.

Også media er stengt ute. Akkurat nå journalister fra hele verden på å slippe inn på Gaza-stripen, blant dem norske journalister.

– Men Israel slipper ingen og ingenting inn. Noen få lastebiler med nødhjelp får komme over grensen, mest for syns skyld. Situasjonen her er så vanskelig at hjelpen som kommer monner lite, sier Gilbert.

Han ønsker ikke å si noe om Egypt og landets stenging av grensene mot Gaza.

Israel må presses

Gilbert mener det viktigst nå er at verdenssamfunnet klarer å presse Israel til å stoppe bombingen.

– Israel må tvinges til å forstå den historiske lærdommen de nekter å ta innover seg – vold og undertrykkelse skaper motstand. Palestinerne er ikke terrorister, men mennesker som prøver å overleve så godt de kan – akkurat som menneskene i Warszawa-gettoen. Det jeg lærer av menneskene her i Gaza, er virkelig menneskelig integritet. Jeg er stolt over å få være her samme med dem, sier han.