Truer med massakre av hestene

HAR GITT ULTIMATIUM: Ingeborg Dybwad Ryeng (22) og Asle Ryeng (69) har gitt Mattilsynet et ultimatium om at de vil slakte alle hestene på Bunes gård, hvis vedtaket om aktivitetsnekt opprettholdes. Nå foreligger det en klage som har ført til en midlertidig utsettelse av vedtaket.

HAR GITT ULTIMATIUM: Ingeborg Dybwad Ryeng (22) og Asle Ryeng (69) har gitt Mattilsynet et ultimatium om at de vil slakte alle hestene på Bunes gård, hvis vedtaket om aktivitetsnekt opprettholdes. Nå foreligger det en klage som har ført til en midlertidig utsettelse av vedtaket. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Omstridt hestegård vil heller skyte dyrene sine enn å overgi dem til myndighetene.

DEL

Familien bak det omstridte hesteholdet i Håkøybotn vil heller skyte dyrene sine enn å overgi dem til myndighetene.

I dag løper fristen ut for Mattilsynets krav om at familien må sette syv av de 17 hestene de har på Bunes gård utenfor Tromsø, i pensjon hos andre.

Myndighetene godtar heller ikke at familien flytter hestene til nærliggende Rudvang gård, hvor datteren Ingeborg Dybwad Ryeng (22) har ønsket å overføre deler av hesteholdet.

LES MER: Ingeborgs hester blir hentet og tvangsslaktet

Skyte med slaktepistol

Resultatet er at familien har varslet at de nekter å rette seg etter påleggene. Samtidig har Mattilsynet gjort det klart at de vil sette makt bak kravene. Det vil i ytterste konsekvens si at hestene blir hentet til tvangsslakt.

Dermed ligger det an til steile konfrontasjoner om de i dag tropper opp for å effektuere vedtaket.

- De vil bli nektet adgang med transportbil, og vi har gitt klar beskjed om at dersom de opprettholder vedtaket, så vil alle hestene bli avlivet med pressen til stede, sier Ingeborg Dybwad Ryeng til Nordlys.

- Alle 17 hestene?

- Absolutt alt. Føll, mødre - alt.

- Hvorfor?

- Vi gir opp. Da er det nok. Vi har slitt med dette i ti år nå, og orker ikke mer. Nå er vi kommet til slutten av tråden, forteller faren Asle Ryeng (69), som også sier at han har tillatelse til å avlive hestene med såkalt slaktepistol.

LES MER: Slakt hestene - eller finn ny stall innen onsdag

Opp på Stortinget

Hestestriden i Håkøybotn har versert i flere år. De første bekymringsmeldingene om vanskjøtsel av dyrene kom så langt tilbake som i 2004.

Siden har Mattilsynet hatt flere inspeksjoner på Bunes gård, uten at de tidligere har konkludert med at det foreligger direkte fare for dyrenes velferd slik det er definert i lovverket.

Stortingsrepresentant og Frps landbrukspolitiske talsmann Torgeir Trældal tok tidligere i år opp saken med landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp). Statsråden svarte med å sette Mattilsynet under kraftig kritikk, og konkluderte med at etaten ikke hadde brukt «nødvendige virkemidler» for å sikre dyrenes velferd.

LES MER: - Vi har blitt beskutt og angrepet

Kan bli søksmål

Dybwad- og Ryeng-familien mener på sin side at de er utsatt for en heksejakt fra naboer, dyrevernere og konkurrenter - eller «trakassererne», som de selv kaller dem.

De hevder at aktivister har brutt seg inn på deres eiendom, manipulert bilder av utmagrede hester og sabotert for driften. Derfor er de tydelige på hvor de mener ansvaret skal plasseres, dersom den betente striden ender med at hestene avlives.

- Hestenes blod er på «trakasserernes»#<\p>hender, sier Ingeborg Dybwad Ryeng.

Faren utelukker ikke at det hele kan ende i sivilt søksmål. Han forteller at noen av hestene de har kjøpt for å drive avl, har kostet dem flere hundre tusen kroner.

- Får du ødelagt markedet, har du ingenting. Dette kan bli en dyr sak for veldig mange, sier Asle Ryeng.

- De har ødelagt vårt gode navn og rykte, og Mattilsynet gjør ikke annet enn å danse etter deres vise, sier datteren.

Anmeldte Mattilsynet

Uttalelse fra hesteeierne får deres kritikere til steile. Nabo May Rita Jæger omtaler posisjonen til familien som «trasig».

- Det er ingen som har klippet ned gjerder, slik de hevder. Vi har bare med selvsyn sett det tragiske som har skjedd der i flere år. Vi har gått etter sak og ikke person, og kritikken av hesteholdet står vi ved, sier hun.

Sammen med blant andre June Kristiansen har hun politianmeldt Mattilsynet for manglende oppfølging. Disse anmeldelsene er senere henlagt.

- Det er Mattilsynet vi retter oss mot, ikke hesteeierne. At de velger å gå til personangrep mot oss, får stå for deres regning, sier Kristiansen.

Går til aksjon

Torkjell Andersen, regiondirektør i Mattilsynet i Troms og Finnmark, lar seg ikke affisere av truslene. Han står fast ved at dersom ikke familien reduserer antall hester, gjør myndighetene det.

- Det vil si at Mattilsynet går inn og tvangsreduserer slik at det er ti hester igjen. Vi har ikke egne oppstallingsmuligheter, så dersom ikke eier har mulighet til å peke ut plasser der hestene kan være, vil de bli avlivet, sier Andersen.

- Hva tenker du om at de truet med å skyte hestene selv om dere kommer?

- Det er jeg ikke kjent med, og jeg har ingen kommentar utover at vi skal komme med nødvendig personell og utstyr for å ta hånd om hestene. Hvordan det eventuelt skal foregå, må vi ta i forhold til det som møter oss på plassen.

- Hva om dere blir nektet adgang?

- I slike saker har vi også med politi som bistand, som skal sikre at vi får gjennomført vårt oppdrag.

Andersen ønsker ikke å si når Mattilsynet vil slå til i Håkøybotn, men forteller at de i første omgang vil ha et avklarende tilsyn for å undersøke om påleggene er fulgt.

- Dersom det ikke er tilfelle vil det i løpet av kort tid være en aksjon fra vår side.

Andersen sier fredag til iTromsø at de neppe kommer til å aksjonere mot gården i dag.

Artikkeltags