Seks av ti tror livet blir påvirket av klima

60,5 prosent tror at klimaendringene vil påvirke livene deres de neste ti årene, viser en fersk spørreundersøkelse. Det er velgerne på venstresiden som er mest sikre på at vi kommer til å merke klimaendringene.

Resten av de spurte (39,5 prosent) tror ikke klimaendringene vil få noen innvirkning på livene deres.

Undersøkelsen er utført av Sentio for avisen Nationen. Spørsmålet var «tror du klimaendringene vil påvirke livet ditt de neste ti årene».

Professor i klimastrategi ved Handelshøyskolen BI, Jørgen Randers, gleder seg over resultatet.

– Det viser at framtidsrettede politikere kan finne støtte til å slåss, sier Randers.

– Oppløftende

Han fastslår at det ikke lenger er noen tvil i fagmiljøene om at klimaendringene er menneskeskapte.

– Tiden er inne for å sette i gang tiltak, men problemet har vært at folk flest ikke er interesserte nok, sier Randers og påpeker at spørreundersøkelsen i den sammenheng er oppløftende lesing.

Første steg må være at folk innser at klimaendringene påvirker deres egne liv, mener Randers.

Skeptiske Frp-ere

Av de spurte er det SV-velgere som er sikre på at klimaendringene vil få konsekvenser. 82,7 prosent svarer ja på spørsmålet, mens 81 prosent av RV-velgerne er sikre på at klimaendringene vil påvirke livet de neste årene.

Frp-velgere er mest skeptiske til at klimaendringene vil gjøre seg gjeldende i livene deres. 42,6 svarer ja i spørreundersøkelsen.

63,9 prosent av Ap-velgerne svarer ja, mens 54,7 prosent av Høyre-velgerne svarer det samme. Blant Venstre-velgere er prosentandelen som svarte ja 78,2, blant Sp-velgere 56,4 prosent og i KrF 63 prosent.

73,5 prosent av innbyggerne i Oslo tror klimaendringene vil påvirke livene deres de neste ti årene.

Frp uenig i klimamål

Fremskrittspartiet vil ikke støtte klimamålet om å unngå temperaturøkning på jorden som ble vedtatt av G8-landene denne uken.

Ledere fra G8-landene ble under møtet i Italia denne uken enige om en ny klimaavtale. Temperaturen i verden skal ikke stige mer enn 2 grader innen 2050, ifølge avtalen.

Fremskrittspartiet er uenig i denne avtalen.

– Jeg tror det er viktigere å ha en bred avtale med flest mulig land enn å ha en streng avtale som bare noen få land kommer til å slutte seg til, sier Tord Lien, som representerer partiet i Energi- og miljøkomiteen, til NRK.

Naturvernforbundet frykter for Norges klimarykte, dersom Frps politikk skulle bli gjennomført.

– Norge vil da være verdens klimasinke nummer én. Og det vil sende et helt utrolig signal om at et av de rikeste landene i verden faktisk ikke tar klimatrusselen alvorlig, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet til NRK.

– Når noen av de største klimasinkene i verden, som USA, Canada, Australia, Russland, er blitt enige om å begrense den globale temperaturøkningen til maks 2 grader, vil det være helt vanvittig om Norge skulle gå mot dette, sier han. (©NTB)