Tror det var en ildkule

UNIKT BILDE: Dette bilde av meteroitten over Nord-Troms stammer fra 2006-

UNIKT BILDE: Dette bilde av meteroitten over Nord-Troms stammer fra 2006- Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Lydsignaler i atmosfæren er observert på en av de seismiske stasjonene til NORSAR. Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard tipper ildkule.

DEL

- Det er ikke seismikk, men noe har skjedd i lufta. Men jeg klarer ikke i kveld å finne ut hva det har vært, sier seismolog Tormod Kværna som betjener jordskjelvtelefonen til NORSAR på Kjeller, forskningsinstituttet med spesialfelt innen seismologi og ansvendt geofysikk. Han vil ikke i dag konkludere, men sier at metoritter som går gjennom astmosfæren kan gi slike drønn som folk i Tromsø og Troms varslet om i hele kveld.

Røed Ødegaard blir sedvanlig ivrig når Nordlys forteller ham om hendelsen i Tromsø. Etter å ha hørt hva Nordlys-leserne har hørt og opplevd, mener han at det kan ha vært en ildkule som har eksplodert i atmosfæren, men at det lave skydekket kan ha hindret observasjon.

- Det er svært interessant å få vite om noen som kan ha sett ildkulen. Da tenker jeg på om det er noen steder i nordre Nordland, Troms og Finnmark som har hatt klarvær i kveld og sett lyset eller noen som har vært oppe i fly over skydekket.

Han er også svært nysgjerrig på om tidsforskjellen mellom drønnet og ristingen. Drønnet mener han kan være lyden da ildkulen gikk gjennom atmosfæren, mens rystelsen kan være da den eksploderte i atmosfæren.

Seismolog Tormod Kværna sier dette:

- I 2006 registrerte vi et lignende tilfelle i Nord-Troms hvor også lyd og drønn ble rapportert. Lydsignaler den gangen var fra en meteoritt som natt til 7.juni i 2006 ble registrert på målestasjonen i Karasjok.

Nordlys og politiet ble nedringt temmelig umiddelbart etter drønnet. Folk ringte fra Åsland-feltet på Kvaløya, fra hele Tromsøya og Tromsdalen. Og senere kom meldingene fra Silsand på Senja, og Nordlys' reporter Ola Solvang, som hørte et svakt drønn i Nordreisa, akkurat som Geir Ness rett sør for Silsand. Også i Storfjord hørte man drønnet.

Like før klokken 21 mandag kveld begynte de første meldingene å komme. Mange hadde hørt et kraftig smell før husene deres deretter ristet voldsomt.

- Vi har fått veldig mange telefoner fra personer som har hørt smell og merket kraftig risting, men vi vet ikke hva årsaken er, sier operasjonsleder Arne Hågensen i Troms politidistrikt til nordlys.no klokken 21.05 mandag kveld.

Meldingene har kommet fra hele området i og rundt Tromsø by, men det er ingen som vet årsaken til smellet og ristingen.

- Det har gått slag i slag, fra Tomasjord, Neptunveien, bort mot Kroken og fra Vesterlia. Men vi vet som sagt ikke hva årsaken er, sier Hågensen.

Politiet har undersøkt to teorier, men skjønner fortsatt ikke hva som har skjedd.

- Vi tenkte at det kunne være lynnedslag, og undersøkte dette med Værvarslinga. Men de hadde ikke registrert noe. Heller ikke tårnet på Tromsø lufthavn har registrert fly i lav høyde, så vi vet ikke, sier Hågensen.

Brannvesenet i Tromsø ble også sendt ut på en av meldingene. Den kom fra Neptunveien, der en innringer mente det luktet gass.

- Men der var det ingen ting, opplyser operatør Jan Lindvall ved 110-sentralen i Tromsø.

Heller ikke hos Nordlys har tipstelefonen stått stille. Flere innringere melder om de samme observasjonene som politiet mottar meldinger om. Avisen har forsøkt å komme i kontakt med forskningsinstituttet NORSAR, som gjennom sine jordskjelvstasjoner måler rystelser i jorda.

Instituttet jobber ved 21.15-tiden med å finne ut om de har registrert rystelsene på noen av sine målestasjoner.

- Vi har jo begynt å lure om det har vært et lite skjelv. Men folk har jo hørt et smell også, så jeg vet ikke. Vi har uansett ikke mottatt melding om noen eksplosjoner, eller om at noen skal være skadet, så vi leggerheller ikke så mye i å finne ut av årsaken i kveld, sier Hågensen.

Steinar Thorvaldsen i Tromsø Astronomiforening hørte også drønnet. Når Nordlys konfronterer ham med meteoritt-teorien, kan han ikke utelukke det. - Det er lavt skydekke, slik at man ikke ville sett lyset fra den hvis det var en meteoritt.

Eksepsjonelt i 2006

Meteorittnedslaget i Nord-Troms var det voldsomste i Norge i moderne tid.

- Natt til onsdag 7. juni skjedde det trolig suverent voldsomste meteoritt-nedslag i Norge i moderne tid. Kl. 02.05 kunne folk i nordlige deler av Troms og i vestlige deler av Finnmark observere en ekstrem ildkule som for over himmelen på noen sekunder, uttalte den kjente astrofysikeren Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Noen minutter etter at ildkula ble observert på himmelen, nådde et intenst drønn bakken og vekket folk. I hvert fall ett sted dundret det slik at et hus ristet og gardinene i et åpent vindu ble blåst inn i rommet. NORSAR registrerte et kraftig lydfenomen på sin målestasjon i Karasjok og dessuten seimiske forstyrrelser.

Det viser seg at kraftige lydsignaler også ble observert fra Nord-Sverige. I deler av Nord-Troms ristet husene ganske kraftig.

Tips Oss
TLF 77610500 SMS/MMS 2470 kode NORDLYS Epost tips@nordlys.no

Artikkeltags