Gå til sidens hovedinnhold

Tromsølege får varslerpris

Artikkelen er over 10 år gammel

Fengselslege Kjetil Karlsen i Tromsø blir torsdag hedret med Zola-prisen 2011 av Foreningen til fremme av sivilt mot.

Kjetil Karlsen får prisen for sin mangeårige kamp for at det internasjonale regelverket for fangebehandling skal overholdes.

– Det er både styrkende og inspirerende å motta en slik pris. Det er en langvarig kamp for å sørge for at pasienter som sitter i varetektsfengsel skal få et anstendig helsetilbud. Til tider har jeg følt meg veldig alene, sier Karlsen til NTB.

Strid med fengselsledelsen

Legen havnet i en bitter konflikt med ledelsen i Tromsø fengsel og arbeidsgiveren Tromsø kommune etter at en innsatt forsøkte å ta sitt eget liv på cella i 2008.

Mannen var vurdert som soningsudyktig og suicidal av både en psykolog og fengselslegen. Likevel valgte fengselsledelsen å overføre mannen fra psykiatrisk sykehus til ny soning for et mindre alvorlig lovbrudd.

Saken førte til at Kjetil Karlsen ble suspendert, men senere gjeninnsatt som fengselslege i Tromsø. Påtalemakten etterforsker ennå om fengselslederen som overså rådene fra Karlsen, senere skaffet seg ryggdekning ved å begå dokumentfalsk. Saken utløste en stor debatt om ansvarsforhold innen kriminalomsorgen, politiet og helsetjenesten.

– En anerkjennelse

Karlsen opplever prisen som en støtte og en anerkjennelse. Tildelingen betyr mye.

– Jeg ble bare trukket inn i en situasjon. Liv og helse sto i fare, og jeg opplevde at dette måtte jeg varsle om. Men viktige prinsipper står på spill. Det handler om grunnleggende rettsvern for en sårbar gruppe, sier han.

Karlsen håper utdelingen kan bidra til å sette søkelyset på lignende saker andre steder.

– Jeg synes det var en modig beslutning av foreningen. Dette er en omtvistet sak som kanskje ikke er godt kjent blant folk flest, og som ikke er avklart ennå, sier han.

– Illustrerende sak

Foreningen til fremme av sivilt mot mener Kjetil Karlsens historie illustrerer hva som kan skje med varslere som melder fra om regel- og lovbrudd. Juryen peker på at årets prisvinner har mange likhetstrekk med tidligere prisvinnere som Tore Sandberg (2005), tannlegeassistent Tordis Stigen Klausen (2006) og Siemens-varsleren Per Yngve Monsen (2007).

Utdelingen av varslerprisen skjer i Nobelinstituttets lokaler torsdag, på årsdagen for forfatteren Emile Zolas artikkel «Jeg anklager»i 1898. Prisen består av en statuett av Emile Zola utført i bronse av bildehoggeren Johannes Block Hellum.

Prisen ble første gang delt ut i 1999. Blant tidligere prisvinnere er Gunnar Stålsett, Ole Kopreitan, Erling Borgen og fjorårets prisvinner Amal Aden. (©NTB)