Fylkesrådsleder i Troms, Pia Svensgaard, deltok på næringslivskonferansen i forbindelse med Dmitrij Medvedevs norgesbesøk mandag.

- Jeg synes det har vært en veldig bra dag. Olje, fisk og teknologi er noen av feltene vi samarbeider om, og som har vært et tema i dag. Medvedev var klar på at dette samarbeidet må styrkes og utvikles, og at det har et stort potensiale, sier Svensgaard til Nordlys mandag kveld.

Bekreftelse fra statslederne

Det viktigste hun har fått med seg i løpet av dagen er bekreftelsen på at arbeidet som gjøres på tvers av grensene i nord ses på som viktig.

- Vi fikk bekreftet fra begge statslederne at arbeidet som gjøres regionalt er sterkt forankra også sentralt, sier Svensgaard.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sa i sin tale at det russiske markedet blir stadig viktigere for Norge. Rundt 100 norske bedrifter er i dag aktive i Russland sa statsministeren i sin tale.

- Lover godt

Det var første gang det ble holdt en stor norsk-russisk næringskonferanse. Tromsø-bedriften Akvaplan-Niva fikk mye oppmerksomhet for sitt arbeid og sin forskning både på havet og på land. Universitetet i Tromsø var også nevnt.

- Jeg er veldig glad for at tromsømiljøenes rolle på russisk side kom så godt fram, de er kanskje ikke så gode til å fortelle om seg selv på hjemmebane, sier Svensgaard.

Svensgaard fikk også pleiet kontakter under konferansen.

- Jeg fikk prata med guvernørene i Arkhangelsk og Murmansk, og den russiske næringsministeren. Det var veldig nyttig for meg. Vi har en del prosjekter gående, og det var fint å få en anledning til å snakke med dem direkte, sier Svensgaard.

- Vi er inne i et godt spor, og det vi har vært med på i dag lover godt for fremtidig samarbeid med Russland, sier Svensgaard.