Gå til sidens hovedinnhold

Tromsø X-Files

Artikkelen er over 15 år gammel

I morgen kveld åpner utstillingen Tromsø X-Files i foajeen på Rådhuset. Utstillingen gir en oversikt over små og store byggeplaner og utbyggingsmuligheter i byen.

Monteringen av utstillingen startet i går, og den vil bli stående i seks uker fram til 8. desember da det arrangeres folkemøte i kommunestyresalen. Det skal også arrangeres folkemøte 16. november.

I løpet av de seks ukene skal det skje en rekke hendelser som setter byplanleggingen på dagsorden. Blant annet seminarer og byvandringer. Sentrumsplanens far, arkitekt Knut Eirik Dahl inviterer folk med til å komme med innspill og si hva de synes. Det kan for eksempel skje på en byvandring eller på andre måter.

Kjempestor byggeaktivitet

– Aldri før har det vært bygd og investert så mye i Tromsø som det gjøres i dag, sier Dahl.

Utstillingen samler over 100 store og små prosjekter. Over 30 av disse er større prosjekter. Mange av utbyggerne har laget modeller av sine bygg og overlatt til utstillingen. Av de modellene som allerede er på plass, ser det ut som at antall etasjer i noen tilfeller synes å overstige nåværende byggehøyde i sentrum med opptil flere etasjer. Noe som alltid har vært et godt grunnlag for å få i gang en arkitekturdebatt i Tromsø.

Like velvillig

Ikke alle utbyggere har vært like velvillig å dele sine planer med offentligheten. Noen av dem har likevel levert en modell etter å ha tenkt seg om en gang til.

– Vi har behov for å få reformulert det som heter sentrumsplanen. Vi vil bruke utstillingen og hendelsene til å få fornyede innspill til sentrumsplanen, sier Jens Revold (SV).