Gå til sidens hovedinnhold

Tromsø-selskap jakter gjennombrudd i millardmarked

Artikkelen er over 7 år gammel

Legemiddelselskapet Lytix Biopharma er fornøyd med resultatene i en fersk klinisk studie for en ny infeksjonsmedisin. Målet er å nå et milliardmarked globalt.

Legemiddelselskapet Lytix Biopharma i Tromsø og Oslo utvikler medisiner som skal håndtere infeksjoner og kreft.

Blant storeierne er Harstad-investoren og tidligere Altinex-gründer Knut Eidissen (Picasso Kapital) og den velkjente nasjonale investoren Gert Munthe (North Murray).

Nå er resultatene fra en stor undersøkelse på effekten av infeksjonsmedisinen LTX-109 offentliggjort.

Studien er gjort på 210 barn med brennkopper i den Dominikanske Republikk. Resultatene viser at «LTX-109 er sikker, tolereres godt og viser en sterk trend for bedre effekt enn placebo etter avsluttet behandling», ifølge en pressemelding.

- Hva betyr det for dere at resultatene ikke er statistisk signifikante?

- Vi skiller mellom statistisk signifikans og klinisk relevans. Tendensen er såpass sterk at vi har sett det vi trenger å se. Resultatene viser også best effekt på de vanskeligste sårene - der det var mye bakterier, sier administrerende direktør Unni Hjelmaas, som har en fortid i legemiddelgiganten Roche.

- Hadde dere håpet på mer entydige resultater?

- I medisin er det veldig ofte ikke sort-hvitt. Vi vektlegger at det er klinisk relevant, selv om det også var veldig nær statistisk signifikans. I medisin kan noe være statistisk signifikant, men samtidig ikke klinisk relevant, og motsatt.

- Dere hadde mange pasienter. Hvor mange ble friske?

- De tallene ønsker vi ikke å si noe om nå. Vi vil publisere en vitenskapelig artikkel. Hvis vi slipper tallene nå blir den ikke antatt.

«Like bra som gullstandarden»

Ifølge Lytix har LTX-109 «effekt på nivå med de beste eksisterende behandlingsalternativer».

- Det er altså like bra som gullstandarden der ute, sier Hjelmaas.

Hudinfeksjoner som brennkopper behandles vanligvis med topisk antibiotika. Men økt bruk av antibiotika gir bakterieresistens, som er i ferd med å bli et stort globalt problem.

I labstudier dreper imidlertid LTX-109 bakterier, inkludert de resistente, og har vist lav risiko for resistensutvikling.

Milliardmarked

Dette er den fjerde kliniske studien med legemiddelkandidaten. Resultatene fra denne og tidligere studier gjør at selskapet nå går i partnerskapsdialog for å videreutvikle produktet.

- Vi er i dialog, men ikke i forhandlinger. Vi regner med at det kan ta fra ni til 12 måneder med en avklaring.

Neste steg kan være behandling av infiserte diabetessår. Et annet Tromsøselskap, Biotec Pharmacon, har også utviklet et produkt som skal hele diabetessår:

- Skal dere konkurrere med Biotec Pharmacon?

- Ikke helt. Deres produkt bidrar til bedre sårheling, mens vårt dreper bakterier. Rundt 50 prosent av diabetessår er sårinfisert. Diabetessår fører oftere til komplikasjoner som sykehusinnleggelse og amputasjoner.

Totalmarkedet for diabetessår i USA, Frankrike, Tyskland, Italia, Spania og Storbritannia var i 2012 på 302 millioner dollar, ifølge GlobalData. Estimatet for 2017 er på 1,58 millioner dollar på grunn av livsstil og kosthold i vesten.

Lytix har hyret professor Benjamin A. Lipsky ved universitetene i Washington, Geneve og Oxford som rådgiver. Ha uttaler i en pressemelding at resultatene viser «en klar trend som tyder på klinisk og mikrobiologisk effekt, selv om denne ikke er statistisk signifikant.»

Selskapets andre legemiddelkandidat har nådd klinisk fase II. Nå prøver en ut den mest virksomme dosen - 2 mg, 3 mg eller 4 mg av virkestoffet - på ni ulike kreftpasienter. Når riktig dose er funnet er neste steg å finne ut hvilken krefttype produktet skal testes videre på.

Kommentarer til denne saken