Gå til sidens hovedinnhold

Tromsø på skjenketoppen

Artikkelen er over 11 år gammel

Av storbyene i Norge er Tromsø den mest liberale byen når det kommer til skjenketider.

Det viser tall fra Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan. For mens bare 14 % av Stavangers utesteder skjenker til og med klokka 03:00, er tallet 57 % for Tromsøs del, hvilket også topper storbyene Oslo, Bergen og Trondheim.

Tar ikke folkehelsen på alvor

- Tallene forteller meg at Tromsø ikke tar folkehelsen nok på alvor, men tilsynelatende i stedet prioriterer næringslivets interesser, sier Sten Magne Berglund, Politisk rådgiver i Actis.

Han mener det er et paradoks at Tromsø med en Ap-ordfører i spissen går på tvers av sin egen regjerings politikk, en regjering som nå ønsker å stramme inn sjenketiden nasjonalt, noe som hvis forslaget går igjennom vil medføre sjenkestopp i samtlige byer klokka 02:00.

Tar kritikken til etteretning

- Oi, at Tromsø lå helt på toppen på landsbasis kom faktisk noe overraskende på meg, sier Marita Ryeng(Ap), medlem av helse- og omsorgskomiteen i Tromsø kommune.

- Eller, at 57 prosent av Tromsø utesteder sjenker til klokken 03:00 var kanskje ikke så overraskende, men at vi ligger såpass langt forran både Stavanger, Bergen og de andre store byene overrasker meg, sier hun.

Hva tenker du om at Berglund beskylder Tromsø kommune for og ikke ha nok fokus på folkehelsen.

- Da tenker jeg at det kan godt tenkes at han har rett, sier Ryeng.

Hvorfor har Tromsø fått den lite heldige topplaseringe på Actis sin undersøkelse?

- Det har jeg desverre ikke noe godt svar på. Jeg oppfattrer ikke at vi bevisst har ønsket å å åpne opp mest mulig. Det har nok mest med lokale tradisjoner å gjøre når det gjelder å gi sjenkebevilgning, sier hun.

Ønsker debatten velkommen

Selv om hun nå er kjent med Tromsøs lite edle topplassering, synes hun undersøkelsen er bra, og ønsker debatten velkommen.

- Det er ikke tvil om at det gagner folkehelsen å stenge tidligere. Jeg synes det er bra at det gjennomfløres slike undersøkesle. Det er med på å skape debatt om et viktig og alvorlig tema, sier Ryeng som legger til at hun mer enn gjerne ønkser debatten velkommen.

Men om menigmannen i gata sin oppfatning vil kunne endre praksis i Tromsø vil hun ikke ha noe formening om.

- Om debatten kommer til å medføre noen forandring er for tildig å si, sier hun.

Hva mener du, er Tromsø for liberale med sin skjenkepolitikk?