Tromsø-muslimer reiste rundt med omstridte islamister

SKUFFET: Sandra Maryam Moe, leder i Alnor i Tromsø, mener Nordlys viderebringer skremselspropaganda om menighetens samarbeidspartner Islamic Research and Education Academy (IERA) i Storbritannia. Foto: Torgrim Rath Olsen

SKUFFET: Sandra Maryam Moe, leder i Alnor i Tromsø, mener Nordlys viderebringer skremselspropaganda om menighetens samarbeidspartner Islamic Research and Education Academy (IERA) i Storbritannia. Foto: Torgrim Rath Olsen

Artikkelen er over 7 år gammel

Da Alnor skulle på rundtur i Nord-Norge, trådte britiske islamister støttende til.

DEL

I juni i fjor sommer arrangerte Alnor en rundreise i til flere nordnorske byer og tettsteder for å fortelle om islam.

Ifølge menighetens egne nettsider ble turneen gjennomført med støtte fra britiske Islamic Education and Research Academy (IERA).

Det er en organisasjon som ikke er fri for kontroverser i hjemlandet.

Nektet innreise

IERA ble stiftet i 2009 av blant andre Abdur Raheem Green. Han er en profilert, men omstridt islamsk predikant i Storbritannia.

Ifølge BBC har han tidligere uttalt at islam ikke er forenlig med demokrati, og at menn kan bruke «fysisk» makt mot sine kvinner. På sine egne nettsider uttrykte han i 2006 begeistring for den amerikanske jihadisten Ali al-Tamimi som året før ble dømt til livstid i fengsel for terrorplanlegging. Han har også blitt nektet innreise i Australia på bakgrunn av sine uttalelser.

Ledet teamet

En annen profilert, ditto kontroversiell IERA-skikkelse, er Yusuf Chambers. I en samtale med en muslimsk lærd som er publisert på internett, sier han seg enig i at dødsstraff er riktig for homofile og at utro kvinner bør steines.

Da Alnor arrangerte tur rundt i Nord-Norge i fjor sommer, var det nettopp Chambers som ledet teamet. Det framkommer på nettsidene til Islam Net, en Oslo-basert muslimsk organisasjon med tette bånd til Alnor. Det var i samarbeid med Islam Net at Alnor i januar inviterte den omstridte shariaeksperten Haitham al-Haddad til Tromsø.

Reagerer på samarbeid

Al-Haddads besøk vakte reaksjoner flere steder i landet, ikke minst fra Frp-leiren.

Per-Willy Amundsen, stortingsrepresentant for Troms Frp, rasler nå igjen med sablene som følge av Alnors kontakt med IERA.

– Dette kobler Alnor mot en organisasjon som har hatpredikanter som fremmer shariatenkning. Samme organisasjon knyttes også til personer som tydeligvis er tilhengere av terror som virkemiddel, sier Amundsen til Nordlys.

Forventer reaksjoner

– Jeg kan ikke skjønne at Alnor, dersom de har moderate intensjoner, ønsker å være bekjent med en slik organisasjon, fortsetter Frp-politikeren.

Han har selv fulgt Alnors kontakt med utenlandske organisasjoner via menighetens egne nettsider, og mener det er viktig at offentligheten blir kjent med dette.

– Vi som samfunn bør være bevisste omkring dette, og jeg mener også det bør komme reaksjoner mot det samarbeidet Alnor har med offentlige etater som Tromsø kommune, sier Amundsen.

Skuffet over Nordlys

Sandra Maryam Moe, leder av Alnor-menigheten, sier hun er skuffet over at Nordlys viderebringer det hun kaller skremselspropaganda.

Utover det ønsker hun imidlertid ikke å la seg intervjue, men sier at hun kan svare på spørsmål per e-post. Til tross for flere purringer, har hun foreløpig ikke svart på spørsmålene.

I forbindelse med besøket til Haitham al-Haddad i januar, uttalte hun følgende til Nordlys:

– Han er litt konservativ, men vi benytter likevel muligheten til å hente ham hit. Vi ønsker muslimer medinnflytelse, og han har innflytelse – kanskje spesielt i konservative miljøer. Det er viktig at vi møtes på tvers av disse linjen.

Artikkeltags