Som en videreføring av fjorårets kommunestyrevedtak om å ikke støtte dødsstraff stilte fredag flere politikere, deriblant ordfører Arild Hausberg, opp for å markere sin motstand mot den planlagte henrettelsen av Troy Davis.

– Tromsø kommune tar ikke stilling til skyld i denne saken, men vil vise at den er prinsipielt imot dødsstraff, sa ordfører Arild Hausberg.

Amnesty International har mobilisert kraftig i forbindelse med den planlagte henrettelsen av Davis. Davis har sittet på dødscella siden 1991, men nå forventes det at han skal henrettes natt til 22. september i Georgia, USA.

Det finnes ikke fysiske bevis i saken mot Davis, og 7 av 9 vitner har trukket tilbake sine forklaringer. Likevel skal han nå henrettes.

Alvorlig justismord

-Faren for at det her vil begås et alvorlig justismord er overhengende og over hele verden blir det nå arrangert hasteaksjoner og markeringer, sier regionleder Ole-G. Solheim i Amnesty.

I USA har det siden henrettelsesdatoen ble kjent for under to uker siden blitt samlet inn 660 000 underskrifter på protestaksjonen. I Norge likeledes 26 000.

Faksen til The Board of Pardons and Paroles, som skal ha saken oppe til høring en siste gang førstkommende mandag kl. 15.00 norsk tid, bombarderes nå fortløpende med alle disse underskriftene.

I Norge arrangeres det solidaritetsaksjoner på åtte ulike steder i de kommende dagene, samt at Amnesty og over 50 aktivister her i Oslo skal sitte døgnet rundt foran den amerikanske ambassaden i hele neste uke.

-Vi setter stor pris på den støtten vi har fått av politisk ledelse i dag, sier regionleder Ole-G. Solheim i Amnesty.

-Tromsø kommune er med i det internasjonale antidødsstraffnettverket Cities for Life og det forplikter, og i dag har politikerne, ved å signere aksjonen befestet at de står ved sitt internasjonale engasjement.

Det er første gang på mange år at Amnesty mobiliserer så bredt for en dødsdømt i USA.

- Engasjementet vi møter, både på gaten og i sosiale medier, er formidabelt, sier Solheim

Her kan du lese mer om aksjonen

Bakgrunn

I 1991 ble Troy Davis dømt til døden for drapet på en politimann. Det finnes ikke noen fysiske beviser mot ham. Davis ble derfor utelukkende dømt på grunn av vitneutsagn. Syv av de ni opprinnelige vitnene har trukket sine utsagn og flere har antydet at politiet presset dem til å vitne mot Troy Davis.

Troy Davis har hele tiden hevdet at han er uskyldig dømt og forsøkt å få gjenopptatt saken flere ganger. Høyesterett avviste nylig anken hans og mente at han ikke "i en tilstrekkelig grad klarte å renvaske seg selv, selv om det var litt tvil rundt hans skyld og saken mot han ikke var helt vanntett".

Til tross for dette velger altså myndighetene nå trolig å gjennomføre henrettelsen. Fire ganger gjennom de siste fire årene har Davis fått en ny henrettelsesdato.

- Det er ren tortur i seg selv å gå slik å vente på sin egen nært forestående død. Alle ankemuligheter i rettssystemet er brukt opp, sier Solheim.

Fra og med nå er det kun The Board of Pardons and Paroles som har myndighet til å stanse henrettelsen og omgjøre dødsdommen.