Gå til sidens hovedinnhold

Tromsø blir "samisk"

Artikkelen er over 10 år gammel

Mot folkets vilje vedtok kommunestyret i går at Tromsø skal innlemmes i forvaltningsområdet for samisk språk. DEBATT: Hva mener du om samisk i Tromsø? Si din mening under saken.

En meningsmåling som Nordlys fikk gjennomført i mai viser nemlig at 63 prosent av Tromsøs befolkning ikke vil at kommunen skal bli en del av dette forvaltningsområdet. Bare 22 prosent sier ja.

Venstre synes man skal lytte til folkets vilje, og forslo i gårsdagens møte å legge saken ut til rådgivende folkeavstemning.

– Jeg synes det er riktig ettersom dette er en såpass kontroversiell sak, sier Venstres gruppeleder Marie Fangel.

Selv om hun fikk støtte av Høyre og Frp var det ikke nok. Med Ap i spissen ble saken vedtatt.

– Ingen tradisjon

– Det finnes ingen tradisjon i Tromsø for å bruke folkeavstemning. Kommunestyret er valgt av folket for å ta denne typen avgjørelser, sier Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Magnar Nilssen. Han mener at man ikke kan styre kommunen etter meningsmålinger eller folkeavstemninger.

– Vi må kunne ta avgjørelser som ikke blir hyllet av folket. Det er ikke populært å innføre eiendomsskatt heller. Men vi må ha ryggrad til å stå for noe, sier Nilssen.

Fangel rister på hodet .

– Men dette dreier seg ikke om økonomi. Dette er en sak som har blitt ubehagelig og medført en uverdig debatt i avisene. Byen har ikke vært tjent med at denne saken kom opp i det hele tatt, sier Fangel. Men med 24 mot 18 stemmer vedtok kommunestyret at Tromsø skal innlemmes i forvaltningsområdet for samisk språk fra 2013. Dette medfører blant annet at alle skilt skal ha tekst på både samisk og norsk, og at kommunen pålegges å svare på samisk om de får henvendelser på samisk.

Kan komme til å snu

– Dette er viktig for å bevare det samiske språket. Det er det som er hovedgrunnen, forklarer Magnar Nilssen. De borgerlige partiene hadde svært lite til overs for hans argumenter.

– 0,2 prosent av Tromsøs befolkning kan et samisk skriftspråk. Skal vi legge så mye til rette for dem, undret Kristoffer Kanestrøm (Frp). Men selv om kommunestyret sa ja til samisk språkforvaltning i går, kan det hende kommunen snur innen året er omme. Dersom de borgerlige med Høyre og Frp i spissen vinner valget, vil de snu.

– Det første vi kommer til å gjøre er å stanse denne prosessen, bekrefter gruppelederne Jan Blomseth (Frp) og Øyvind Hilmarsen (H). Blomseth skjønner ikke hvorfor denne debatten dukker opp i det hele tatt, og mener Tromsø i dag ivaretar samiske interesser på alle måter.

– Man skaper konflikter der ingen konflikter eksisterer, oppsummerer Blomseth.