Den 12. desember for 100 år siden sa Roald Amunsen følgende på tur mot polpunktet:
"Vår fineste dag hæråppe. Vi har hatt de stille en stor del a dagen – me brennenne solskjinn. Føre å terrenne har værrt de samme."

Ikke like fint

Like fint har det ikke vært for Vegard Ulvang og co. Sammen med forsker Jan-Gunnar Winther, eventyrer Stein P. Aasheim og historiker Harald Dag Jølle går han nå på spreng for å nå avtalen de har med statsminister Jens Stoltenberg på polpunktet. Ekspedisjonen er på poltur for å hedre Amundsens ferd for 100 år siden. Og skal de nå polpunktet akkurat 100 år etter Amundsen, må de nå frem den 14. desember.

Les også: Amundsen og Stoltenberg på sydpolen

Men det er ikke sikkert at ekspedisjonen rekker frem i tide. Dårlige værforhold har sinket turen for de fire polfarerne, som til sammen skal gå 70 mil i Amundsens spor.

Går alt de makter

- Vi skal slutte å klage på føret, men det er mulig at det å gå 50 kilometer på ski er langt lettere andre steder i verden. Hos oss tok det nesten et døgn. Vi har med andre ord snudd opp ned på vår vante rytme og går det vi makter for å rekke Sørpolen den 14. Vi har to dager og 80 kilometer igjen. Det bør være mulig, skriver ekspedisjonen på sin hjemmeside.

Dagens distanse ble altså 50 kilometer på ski i 30 minusgrader. De ligger nå 22 kilometer bak Amundsens skjema, og har 80 kilometer igjen til Sørpolen som må tilbakelegges på to dager.