Gå til sidens hovedinnhold

Trenger blod fra 500 kvinner

Artikkelen er over 9 år gammel

Tromsøforskere får 45 millioner for å lage unik vaksine.

Tromsøfirmaet Prophylix Pharma AS får 6 millioner euro, over 45 millioner kroner, for å utvikle en vaksine for nyfødte med et sjeldent syndrom.

- Vi har jobbet 25 år med dette prosjektet, sier Bjørn Skogen, professor ved helsevitenskapelig fakultet og leder av inkubatorfirmaet Prophylix Pharma AS.

Unik vaksine

Prophylix Pharma AS springer ut av et forskningssamarbeid mellom Universitetssykehuset i Nord Norge, Universitetet i Tromsø og Oslo universitetssykehus. De skal nå utvikle en vaksine som redder livet nyfødte med tilstanden FNAIT (føtal og neonatal alloimmun trombocytopeni). Dette er en alvorlig tilstand med blødningstendens hos foster og nyfødte.

I følge uit.no forekommer FNAIT i 1 av 1200 svangerskap. Det kan føre til hjerneskade eller død for nyfødte.

- For de store selskapene er det ikke økonomisk interessant å utvikle vaksiner til forholdsvis sjeldne sykdommer som dette, de tjener mer på kreft- og blodtrykksmedisiner, forteller Skogen.

- Men samfunnet kommer til å spare store penger på en slik vaksine. Det er barn som fødes med hjerneskade på grunn av denne sykdommen. De fungerer ikke helt bra, og noen må institusjonaliseres

- Kjempebillig

De har derfor søkt og fått midler fra EU-prosjektet Orphan Drug Designation. Dette gir midler til utvikling av vaksinen, og enerett til produktet i EU, USA og Canada i en tiårsperiode.

- 45 millioner er en stor sum?

- Dette er egentlig kjempebillig. Det koster vanligvis hundrevis av millioner å utvikle en medisin, sier Skogen.

Årsaken er at de har utviklet en behandling som er lik den som allerede brukes når Rhesus negative kvinner blir gravide.

- Det betyr at hele prosessen med godkjenninger blir langt enklere. Vi har gjennomført museforsøk som fungerte. Neste steg er forsøk på mennesker, forteller Skogen.

Trenger 2000 liter blod

Da trenger de 2000 liter plasma fra kvinner som har født barn med FNAIT, og har antistoffer mot blodplater i sitt blod. Skogen har en bønn til alle kvinner som vet de har født barn med FNAIT, og selv har antistoffer i blodet, om å melde seg til Blodbanken.

- Dette er svært viktig for oss. I Norge har vi cirka 300 kvinner som har født barn med FNAIT, og som har slike antistoffer i sitt plasma. Vi har et samarbeid med institusjoner i Sverige, Danmark og Tyskland og skal klare å få plasma fra 500.

Deretter trenger de ett år på utprøving og ett til to år på å teste vaksinen på kvinner.

Store inntekter

Om de lykkes med å lage den unike vaksinen, vil den tas i bruk over hele verden.

- Vi er nå i ferd med å ta ut patenter i EU, USA og Canada. I Norge vil rundt 1000 kvinner trenge vaksinen årlig. Tar vi med EU og USA kan det dreie seg om 150.000, forteller Skogen.

Prisen på vaksinen kan komme til å ligge rundt 2000 dollar. UNN og Universitetet i Tromsø er medeiere i prosjektet og kan få pene inntekter.

- Vi er blitt langt flinkere til å se det kommersielle potensialet i forskingen som gjøres her. Når det gir inntekter, kan de brukes til å drive med mer forskning, og vi kan behandle pasientene bedre, sier Skogen.