Tiltalt i retten: - Horribelt at en slik historie kommer fram

I RETTEN: Statsadvokat Torstein Lindquister og bistandsadvokat Siv Hallgren under første dag av Olderdalen-drapet i retten mandag.

I RETTEN: Statsadvokat Torstein Lindquister og bistandsadvokat Siv Hallgren under første dag av Olderdalen-drapet i retten mandag. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Sprikende forklaringer fra de to tiltalte i Olderdalen-drapet.

DEL

Mandag startet rettssaken i Nord-Troms tingrett mot to menn på 32 og 41 år. De er tiltalt for drap og voldtekt under svært skjerpede omstendigheter etter at en 55-åring ble funnet død i sitt eget hjem i Olderdalen 21. september i fjor. I følge tiltalen ble mannen mishandlet med et støvsugerrør natta før han ble funnet drept. Han døde seinere av skadene han ble påført.

Ingen av de tiltalte erklærte seg skyldig da rettssaken, som det er satt av 12 dager til, startet.

Da den første av de to tiltalte, en 32-årig mann avga sin forklaring i retten, erkjente han at begge de tiltalte var hjemme hos den drepte den aktuelle natta. De ble invitert inn i bopelen til 55-åringen. Han fortalte at han ble vitne til at medtiltalte straks etterpå slengte 55-åringen i golvet, før han ba mishandlet ham.

I forbindelse med etterforskningen, mottok politiet funn av fingeravtrykk som koblet en av de tiltalte til drapet. Det er også funnet DNA-spor.

LES OGSÅ: - Han har ikke tatt del i disse handlingene

Vitne til mishandling

Han sier han så ble vitne til at kameraten mishandlet 55-åringen, som i følge den tiltalte besvimte etter å ha blitt slengt i golvet. Det er et vitnesbyrd hans medtiltalte ikke kjenner seg igjen i.

41-åringen sier nemlig at han ikke var på 55-åringens bopel drapsnatta.

De tiltaltes forklaring om hva som skjedde drapsnatta er mildt sagt sprikende. Mens 32-åringen sier han var lamslått vitne til at 41-åringen mishandlet 55-åringen, sier 41-åringen at han ikke en gang var hjemme hos den drepte drapsnatta.

LES OGSÅ: - Drept med støvsugerrør

- Horribelt

- Det er horribelt at en slik historie kommer fram. Jeg har grublet og lurt på hvorfor han kommer opp med en historie, sa han i sin forklaing.

41-åringen fortalte at han drakk mye kvelden før drapet skal ha funnet sted. Han beskrev seg selv som full. For ham er det vanlig å drikke helt til han sovner når han fester, fortalte han i retten.

- Var det tidspunkt dere ikke var sammen den aktuelle kvelden? spurte aktor Torstein Lindquister.

I tidligere avhør har 41-åringen sagt at de to var sammen hele kvelden. Nå var han ikke like sikker.

- Vi holdt jo ikke hverandre i hånden, akkurat, sa han til aktor Torstein Lindquister.

I forklaringen hadde 41-åringen problemer med å huske detaljer fra den aktuelle kvelden.

Han skyldte på alkoholmengden han hadde inntatt.

- Er man på fest, så er man på fest.

Hevnteori

Politiet skal ha en teori om at offeret ble drept i en form for hevnaksjon, eller «bygdejustis». I 2012 ble 55-åringen frikjent i Hålogaland lagmannsrett i en annen straffesak, etter først å ha blitt dømt til fengsel i ett år og fire måneder i tingretten.

Selv om de drapstiltalte ikke hadde noen direkte befatning med denne saken, står den sentralt i påtalemyndighetens drapsteori. De har begge tilhørighet til Olderdalen og det samme har både avdøde og fornærmede i straffesaken fra 2012.

I følge 32-åringes forklaring var det 41-åringens om hadde tatt initiativ til at de skulle dra innom 55-åringen. Han sa 55-åringen hadde vært tema for en samtale tidligere på kvelden.

- Jeg regnet med han ville snakke litt med ham, forklarte han tingrettsdommer Harald Tore Roaldsen.

LES OGSÅ: Slik vil han felle de tiltalte

Var på besøk

32-åringen, som forsvares av Morten Furuholmen, forklarte seg med klar, stødig stemme i retten. Han var i ført sølvgrå dress og grå sko. Begge fortalte i retten at de hadde vært venner i en årrekke.

I følge 32-åringen var han på besøk hos medtiltalte i bygda den helga for å hente vinterdekk til bilen sin. Den tiltalte 32-åringen hadde flyttet fra Olderdalen en tid tidligere, for å få livet sitt på rett kjør. Allerede torsdag startet de å feste, og i følge ham ble det inntatt mye alkohol hele helga gjennom. Først i 14-tida fredag, gikk han og la seg. Da han våknet rundt klokka 22, dro han på en fest hos en kvinne i bygda. Den medtiltalte befant seg allerede da på den aktuelle festen.

Seinere på kvelden var de på kjøring for å hente drikkevarer som en festdeltaker hadde glemt hjemme hos seg selv. På veien dit skal 40-åringen ha bedt sjåføren om å stoppe hjemme hos 55-åringen.

- "Kjør opp her", sa den eldste tiltalte, i følge 32-åringen.

- Dro videre på fest

Han skal så ha blitt vitne til at kameraten slengte 55-åringen i golvet, og mishandlet han.

I følge 32-åringen ble han helt perpleks og lamslått av det han så.

- Jeg klarte ikke gjøre noe. Det eneste jeg klarte å si var "kom, vi går".

Så dro de, i følge 32-åringen, på fest.

Han har endret sin forklaring om hva som skjedde i den dreptes hus, etter de første politiavhørene, hvor han fortalte at han ikke hadde sett voldshandlingen.

At hans DNA ble funnet på en del av en støvsuger knyttet til drapet forklarer han med at han ga denne til den andre tiltalte da han ble bedt om det.

I følge ham gjorde han det i rein refleks.

Han fortalte at den medtiltalte ba han tie om det som hadde skjedd.

Taushet

Dagen etter våknet han og var dårlig. Han fortalte at han spydde før han sjekket Facebook. Da så han at 55-åringens sønn hadde skrevet "Hvil i fred, pappa" på Facebook.

Da først gikk det opp for ham at 55-åringen var død.

- Tenkte du å si fra til noen, spurte tingrettsdommer Roaldsen tiltalte.

- Nei, han ba meg holde helt stille om dette.

- Du vurderte ikke å skaffe hjelp?

- Nei, jeg gjorde ikke det.

- Det eneste jeg klarte å si var "kom, vi går".

Han fortalte videre at det ikke kom noen reaksjon fra avdøde.

- Jeg trodde ikke at han var alvorlig skadet, fortalte 32-åringen i sin forklaring.

Han sa han aldri hadde hatt noe uoppgjort i forhold til 55-åringen, som han hadde kjent til i flere år.

- Jeg reddet jo livet hans i en brann en gang, forklarte han.

Sønnen følger saken

Sønnen til den drepte 55-åringen fra Olderdalen, følger saken fra rettssal 8. Han har følge av bistandsadvokat Siv Hallgren.

- Jeg har bestemt meg for å følge saken i retten. Jeg frykter jeg kommer til å angre om jeg ikke er her, sa han til Nordlys like etter at den ene tiltalte hadde avgitt første del av sin forklaring.

- Hvordan oppleves det å være her?

- Det er jo tøft å høre på. Samtidig er det godt og viktig å være her. Jeg har ventet i et år på denne rettssaken.

Artikkeltags