Gå til sidens hovedinnhold

Tigger truet med å drepe vekter

Artikkelen er over 8 år gammel

Jørn Åge Andersen i Nokas ble drapstruet av en tigger. Hans ansatte frykter for egne liv og bærer stikksikre vester.

Jørn Åge Andersen, driftsleder i vekterfirmaet Nokas, sier deres arbeidshverdag har forverret seg drastisk etter at tiggerne inntok byen.

Han forteller om historier man kunne tatt rett fra en mafiafilm.

Truet på livet

– Vi har i oppdrag å holde Mosenteret fritt for tiggere. Det vil si at vi viser dem bort fra stedet. Dette må vi gjøre flere ganger per dag da de kommer tilbake hele tiden, forklarer Jørn Åge Andersen og fortsetter:

– Etter å ha fjernet dem kommer deres leder til meg og, mens vi står der, ringer han til politiet og anmelder meg for drapsforsøk. Vitner er til stede, og jeg bare ler av episoden da hans påstander er tatt ut fra løse lufta.

Da åpner han lommeboka og viser meg en bunke med tusenlapper. Han sier at disse pengene skulle han bruke til å kjøpe et våpen, og det skulle han drepe meg med. Han poengterte at dette skulle skje neste gang han så meg.

Denne gangen tok Jørn Åge Andersen trusselen på alvor.

– Jeg følte meg virkelig truet, mannen mente det han sa, sier Andersen.

Driftslederen i vekterfirmaetfortelelr at det skjer episoder hver gang vekterne skal bortvise tiggerne.

– En av de eldre tiggerne ble vist bort fra senteret, men isteden for å forsvinne la han seg foran bilen min slik at jeg ikke kom meg unna.

Det var Rana blad som først publisterte denne saken.

La seg foran bil

Da jeg endelig fikk fjernet mannen kjørte jeg videre til jernbanestasjonen. Da kom mannen, som tidligere hadde truet meg på livet, etter meg på sykkel. Da han kom fram til bilen prøvde han å ta seg inn i bilen, men han greide ikke dette, sier driftsleder Jørn Åge Andersen.

Nå har han fått nok.

– Det skjer episoder hele tiden og det er nå kommet dit hen at jeg politianmelder tiggerne for drapstrusler, sier han.

Med vår og sommer like rundt hjørnet forventer Andersen at det kommer flere tiggere til Mo. Dette har gjort at han ansetter flere folk og beordrer alle sine vektere til å bære stikksikker vest.

– Til sommeren kommer det mange, det vet vi. Jeg frykter at episodene vil eskalere og at det kan ende tragisk. Derfor ansetter vi flere vektere og alle som jobber for meg må nå bære stikksikre vester. Det er første gang vi må gå til det skrittet. Vi skal også bære store og tunge lommelykter slik at vi har noe å forsvare oss med, sier Andersen.

Driftslederen har tre barn og har opplevd ubehagelige episoder, også som sivil.

– De gjenkjenner oss og i byen, kommer bort til meg og oppfører seg truende, selv om jeg har ungene med meg og er i sivil. Ungene opplever dette som ubehagelig og jeg håper nå politiet kan hjelpe oss. Vi har sett oss nødt til å bruke makt i enkelte situasjoner og det opplever vi som uholdbart. Politiet har mer makt og mulighet til å gripe inn fysisk, så vi håper på hjelp, sier Jørn Åge Andersen.

Les flere nyheter fra Rana Blad her.

Kommentarer til denne saken