Tester akupunktur mot svettetokter

Artikkelen er over 12 år gammel

Tromsøforskere tror akupunktur hjelper mot plagsomme hetetokter i overgangsalderen. Nå etterlyser de svettende Tromsøkvinner som vil la seg stikke.

DEL

– Vi er interessert i kvinner som ikke har hatt menstruasjon i minst ett år, som er sterkt plaget og har opp mot ti hetetokter i døgnet, som ikke er under behandling med østrogentilskudd eller som planlegger å avslutte behandlingen, sier Sameline Grimsgard, forsker ved UNN.

Fremmer nedkjøling

Grimsgaard tok kontakt med akupunktøren og NAFKAM- forskeren (Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin) Terje Alræk.

– Forskningsprosjektet er spennende, for det finnes studier som tyder på at akupunktur kan redusere hyppigheten av hetetoktene med 70 prosent, sier Alræk.

– I tradisjonell kinesisk medisin anses kvinner å ha et «automatisk nedkjølingssystem» så lenge de menstruerer. Kineserne tenker at akupunktur kan bidra til at nedkjølingssystemet fungerer også hos kvinner i overgangsalderen, sier han.

Høy kvalitet

– Vi ønsker å gjennomføre en studie med høy faglig kvalitet. Gjennom å samordne kunnskapene våre får vi det. Grimsgaard har tradisjonell forskningskompetanse og jeg kan den alternative behandlingsformen akupunktur, sier han.

Forskerne trenger 70 kvinner i Tromsø og i tillegg 230 kvinner til fra Bergen og Oslo. Akupunktørene som skal behandle dem er klare, tre i Tromsø, tre i Bergen og fire i Oslo.

Tromsøstudien har fått 4,5 millioner kroner fra Norges forskningsråd og skal pågå over tre år. Forskningen på kvinnene avsluttes i mars neste år.

De som vil delta kan kontakte Sissel Andersen på telefon: 776 44819.

Skandinaver mest plaget

Skandinaviske og canadiske kvinner synes å være mest plaget i overgangsalderen, forskerne vet ikke hvorfor.

Det forskerne vet, er at tre av fire norske kvinner oppgir at de plages med hetetokter og at 10 til 20 prosent opplever hetetoktene som svært plagsomme.

– Vi vet ikke om kvinner har fått større plager i overgangsalderen, eller om plagene oppleves som større fordi kvinner møter flere krav. Utfordrende jobber, hetetokter og dårlig nattesøvn koplet med ønsket om «evig ungdom», kan være en dårlig kombinasjon, sier Grimsgaard.

LES HELE SAKEN I PAPIRUTGAVEN

Artikkeltags