– Tårene rant når jeg hørte på han

PÅRØRENDE: Autist, redaktør og bedriftseier Jon Henrik Larsen møtte mange pårørende under konferansen i går. Her snakker han med Tove Olsen, Gerd Sjøthun og Nadia Erichsen. ? Jeg kjente jeg ble rørt til tårer, fortalte Tove Olsen som selv har en datter på 13 år som har den samme diagnosen. Foto: Ola Solvang

PÅRØRENDE: Autist, redaktør og bedriftseier Jon Henrik Larsen møtte mange pårørende under konferansen i går. Her snakker han med Tove Olsen, Gerd Sjøthun og Nadia Erichsen. ? Jeg kjente jeg ble rørt til tårer, fortalte Tove Olsen som selv har en datter på 13 år som har den samme diagnosen. Foto: Ola Solvang

Artikkelen er over 7 år gammel

Redaktør og bedriftseier Jon Henrik Larsen fra Salangen har vist at en alvorlig autisme – diagnose kan snus til noe positivt.

DEL

I morgen er han en av hovedtalerne på UNICEFs konferanse om barn med funksjonshemning.

– Jeg grugleder meg. Det er slitsomt å hode foredrag, sa 28-åringen etter at han i går snakket til foreldre og behandlingsapparat under et kurs i regi av habiliteringsteamet ved UNN.

Der møtte han flere pårørende til barn og unge som har samme diagnose som han selv. Larsens viktigste budskap til de frammøtte var å ikke gi opp, men å prøve å snu diagnosen til noe positivt.

Det har han selv klart. Sammen med foreldre som støttet han hele veien. Han fikk internett-domenet salangennyheter.com i 16-års gave, og 12 år seinere leder han en mediebedrift med 11 ansatte.

– Det var utrolig inspirerende å høre Jon Henriks historie, sa Tove Olsen etter det 90 minutter lange foredraget i går.

Rørt til tårer av Jon Henrik

– Tårene rant når jeg hørte på han og samtidig tenkte på de utfordringene som mange med autisme må håndtere. Jeg har selv en datter på 13 år, og har måttet slåss mot systemet i alle år. Det har slitt meg helt ut, fortalte Olsen.

Hennes historie ble gjentatt av flere som deltok på konferansen i går, og Jon Henrik Larsen er veldig klar på at hjelpeapparatet ikke er godt nok organisert til å gi barn med funksjonshemning de utviklingsmulighetene de burde hatt.

Havner i økonomisk skvis

– De havner i en økonomisk skvis ute i kommunene. For å få til et fungerende system bør staten bidra til at det etableres øremerkede stillinger som skal jobbe med dette temaet. Folk som ikke trenger å være prisgitt rådmennenes økonomistyring.

– Det handler ikke bare om å gi mennesker et verdig liv. Det er også slik at samfunnet lider fordi ressursene og arbeidskraften til de funksjonshemmede ikke blir tatt i bruk.

– Den strategien man til nå har valgt er å samle funksjonshemmede i såkalte vekstbedrifter. Jeg mener det ville vært langt bedre å tilrettelegge slik at funksjonshemmede kunne arbeide i bedrifter i det vanlige næringslivet, sier Jon Henrik Larsen.

Konferanse om barn

I kveld setter han seg på flyet for å dra til Oslo der UNICEF denne uka lanserer sin rapport om tilstanden til verdens barn. I årets utgave er det spesielt fokus på barn med nedsatt funksjonsevne. Det er prinsesse Märtha Louise som holder åpningsappellen. I tillegg skal Arbeidsminister Anniken Huitfeldt være til stede. Jon Henrik Larsen får trolig en prat med begge.

– Jeg er svært glad for å bli invitert til denne konferansen. Det innebærer en mulighet til å få snakke til de som er i posisjon til å endre ting. Det blir også svært hyggelig å møte prinsesse Märtha Louise. Jeg har fått beskjed om at hun ønsker å snakke med meg. Det kan også hende det blir en TV-opptreden. Vi får se, sier Jon Henrik Larsen.

Artikkeltags