Tirsdag solgte sju kvinner sex i Troms via kjente nettsteder.

Til sammenlikning er bare fire menn bøtelagt for kjøp av sex i Troms – de siste to årene.

Den femte på vei

Den femte bøteleggelsen er trolig nært forestående. En 48 år gammel mann ble forrige helg pågrepet mistenkt for kjøp av seksuelle tjenester på et av Tromsøs hoteller. Han har erkjent de faktiske forhold, men saken er ikke påtalemessig avgjort.

Han kan vente seg en bot på mellom 10.00 og 15.000 kroner. Inkludert siste pågripelse, har distriktet i nord tatt fem personer i løpet av de snart to årene det har vært forbudt å kjøpe seksuelle tjenester. Til sammenlikning har Agder politidistrikt bøtelagt 17 personer i samme periode.

Følger aktiviteten

– Er ikke dette prioritert saksområde for politiet i Troms?

– Jeg vil ikke si at vi ikke prioriterer det. Vi gjør av og til, og med jevne mellomrom, en innsats mot dette området. Det er en stund siden vi sist har hatt kapasitet til å gjøre en slik innsats, og jeg tør ikke si når vi skal gjøre det neste gang, sier politimester Fyhn til Nordlys.

Selv med langt flere bøtelagte, mener etterforskningsleder for ved Felles kriminalenhet i Agder politidistrikt, Leif Vagle, at dette området ofte blir nedprioritert.

Samarbeider med hoteller

– Vi har godt samarbeid med overnattingssteder som varsler oss ved mistanke om prostitusjon, men meldingene kjemper mot andre henvendelser og oppdrag politiet har, sier han. Vagle sier det er snakk om ressurser,

– Men det er trist at det er slik for det er ofte snakk om menneskehandel, sier Vagle til Nordlys.

Fyhn sier politiet har folk som sjekker aktiviteten på nettannonsene. Ifølge Fyhn har aktiviteten til de omreisende prostituerte vært en smule variabel. Politimesteren ser ikke så alvorlig på at det i øyeblikket er seks-sju aktive prostituerte. Han tror aktiviteten kommer til å gå ned igjen.

– Har den høye aktiviteten sammenheng med at julebordsesongen er i gang?

– Vi har ikke konstatert noen slik sammenheng, sier Fyhn.

Mange selgere

Nordlys har sjekket ulike nettsteder som prostituerte bruker for å selge sine tjenester. De omreisende prostituerte er for tiden meget aktive i Tromsø og en rekke andre større og mindre steder i Nord-Norge.

De fleste kvinnene er utenlandske. Fem av dem befinner seg i Tromsø, og to i Harstad. Hvis man søker på alle de tre nordnorske fylkene, ser man at noen av kvinnene som tilbyr seksuelle tjenester, annonser med at de er noen ukedager her, og så noen ukedager et annet sted. Noen av de som er i Tromsø, er seinere i uka i Harstad, og omvendt. Noen bytter mellom Tromsø og Hammerfest.

Problem for hotellene

De omreisende prostituerte er et problem for hotellnæringen. Men det kan være vanskelig å ta tak i problemet. For hotellene er det vanskelig å se forskjell på en kvinne som selger seksuelle tjenester, og en som ikke gjør det.

– Dette er vanskelig. Tråkker du feil, får det konsekvenser motsatt vei, sier hotelldirektør Ulf Johansen på Rica. Han sier de to-tre ganger det siste året har nektet kvinner de mistenker for å drive prostitusjon, å bo på hotellet. Radisson Blu Hotel har gjort like mange henvendelser.