Tåler ikke hardt vær

Artikkelen er over 13 år gammel

Både Sjølaks og Norfra sine anlegg, som ble maltraktert av stormen, var av stål. Nå advarer ekspertene mot stålanlegg i værharde områder.

DEL

Hos Sjølaks AS i Kvænangen rømte 175.000 laks etter stormen Narve. Hos Norfra innerst i Storfjorden rømte 148.000 torsk. Begge anleggene var av stål. Hos Sjølaks var stålkonstruksjonen fullstendig smadret, mens plastmerder like ved var uskadd.

Førstekonsulent Frode Mikalsen i Fiskeridirektoratet i Troms opplyser overfor Nordlys at flere tilfeller med alvorlig havari i nord gjelder stålanlegg. Oppdretterne melder tilbake til Fiskeridirektoratet at plastmerdene tåler vær bedre, sier Mikalsen.

Det bekrefter Jan Harald Jansen, daglig leder i Senja Sjøfarm:

– Vi startet med stål på yttersia av Senja, men erfarte at anleggene ikke var så gode i tung sjø, med mer slitasje. Stål er ikke stand til å bøye og tilpasse seg havet like godt som plast, mener han.

Alle disse er nå byttet ut med plast.

– Stålanlegg står dessuten høyere i havet og river dermed mer i fortøyningene.

Dugelighetsbevis

Senja Sjøfarm har forberedt seg mentalt og fysisk på flere stormer. I motsetning til mange andre i næringa har de fått et dugelighetsbevis på alle anleggene slik det er krevd fra 1.januar. De har gått gjennom dimensjonene på plastringene på anleggene sine, posene er bedret og de har også forberedt seg på mer sørvestlige vindretninger.

– Tidligere er det nordavinden vi har beskyttet oss mot, men mot normalt har vi nå hatt sterke sørvestlige vindretninger, sier Jansen som priser seg lykkelig over at det ikke ble noen skader på de fire lokalitetene til Senja Sjøfarm.

Skifter til plast

Like heldig var ikke Steinar Eliassen og Norfra. Innerst i Storfjorden trodde han stålanlegget lå trygt for vær og vind. Det gjorde det ikke.

Eliassen vedgår nå at stålanlegg kanskje ikke holder mål i nord:

– Jeg vil ikke argumentere mot når vi nå fikk ødelagt anlegget. Jeg trodde vi lå så beskyttet innerst i Storfjorden. Jeg kunne ikke forestille meg i min villeste fantasi at dette skulle skje, men ekstrem og langvarig vind gjorde at selve stålet ga etter. Det er rett og slett brukket, det har ikke tålt belastningen, sier Eliassen.

Anlegget som er levert av Marine Constructions er forsikret for i underkant av 1 mill.kroner, torsken for rundt 2,5 mill.kroner.

Eliassen tar sikte på å bygge opp anlegget på nytt, men denne gang med plastmerder.

Rømmesikringskurs

Torgunn Rist i kunnskapsbedriften Aqua Management AS mener at billigere plastmerder kan være bedre i værharde områder i nord:

– Det er mer alvorlige havari med stålanlegg, men mer uhell rundt operasjoner med båt rundt plastanlegg

Stål kontra plast må vurderes fra lokalitet til lokalitet, mener hun:

– Stålanlegg har en mer stabil struktur og det kan være mulig å kjøre truck på anleggene, men plastringer er mer fleksibel, gynger med og følger havet. På Vestlandet bruker de mye stål, men disse anleggene ligger gjemt i rolige fjorder, beskyttet mot vær og vind.

– Det kan være kranbruk, nothåndtering, lodding av nøter eller andre typer svikt i prosedyrene.

Aqua Management AS planlegger nå rømmesikringskurs sammen med FHL Vestlandet:

Artikkeltags