Gå til sidens hovedinnhold

T(axi)-skjorte blir søksmål

Artikkelen er over 8 år gammel

Drosjesjåfør utestengt for å bruke sort t-skjorte. Nå kommer advokatene på banen.

– Vi vil rette et søksmål mot Bodø taxi, sier leder av Polarsirkelen transportarbeiderforening, Bjørn-Tore Bråten, til an.no.

Fagforeningen har nå satt jurister i LO i sving etter at sjåfør Per Inge Liljar stenges ute fra drosjesentralens nett.

Nok er nå nok for arbeidstakerorganisasjonen som ikke nøler med å kalle t-skjortesaken for dråpen som har fått begeret til å flyte over hva angår styringen av Bodø taxi.

LES OGSÅ: Brukte «feil» t-skjorte, fikk denne meldingen

Samler alle

– Den 20. november er det stormmøte med alle leiesjåførene i Bodø. Vi har mottatt mange saker og klager på Bodø taxi, sier Bråten om hvorfor han kommer til Bodø. Han mener at Bodø taxi går langt utover sine fullmakter når de kaster ut en leiesjåfør fra sentralens tildelinger av turer fordi vedkommende har en åpen skjorteknapp.

– At T-skjorta under er sort, er en bagatell i seg selv, slår han fast.

Ikke grunnlag

Bodø taxi har heller ikke et snev av juridisk grunnlag for å sperre sjåføren ute på grunn av en skjorteknapp.

– Juridisk er det eieren av drosjebilen som er arbeidsgiver og ikke taxisentralen, understreker Bråten.

Utestengelsene skjer også uten at sjåførene kan klage eller får uttale seg.

Det er et soleklart brudd på hovedavtalen mellom arbeidstaker og arbeidsgiverorganisasjonene i personalsaker.

Det innebærer at styret i Bodø taxi ikke bare kan tolke seg fram til hva som er riktig eller galt antrekk. I uniformsreglementet står det heller ikke noe om at t-skjorte er forbudt. Det er også fullt lovlig å ha en skjorteknapp åpen.

Går til fylket

– Vi blir også å ta dette opp med Nordland fylkeskommune som har ansvaret for drosjeløyvene, advarer Bråten. Poenget er at når sjåfører stenges ute for bagateller begrenser det publikums tilgang på drosjer.

– Og som sagt vi har mange saker med Bodø taxi. Vi kan ikke ha det slik som dette, sier Bråten om leiesjåførenes vilkår. Ukjent. Leder i Bodø taxi, Jonny Sandmo kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Bråten. I den konkrete saken om T-skjorta til sjåfør Per Inge Liljar, er Sandmo krystallklar på at skjorteknappen skal igjen.

Hvis ikke får han ikke tildelt turer fra sentralen. Sandmo mener at uniformsreglementet har bred tilslutning fra drosjeeierne og er vedtatt på årsmøtet. Han medgir at det ikke står noe om bruk av t-skjorte, men viser til at intensjonen var at alle sjåførene skulle være kledd likt.

– Reglementet kunne vært mer finmasket, men vi tenkte rett og slett ikke på at en slik sak om dette kunne bli et problem. I andre tilfeller har sjåførene innrettet seg, sier han.

– Bråten hevder at Bodø taxi, som styres av drosjeeiere, kjører en hard linje mot leiesjåførene. Og at det er mange saker med dere?

– Det er ukjent for meg hvilke saker det dreier seg om. Det skal bli interessant se den listen og diskutere hva som er galt, svarer Sandmo.

– Nesten mobbing

Uten tildeling av turer fra drosje- sentralen, kappes inntekten til Per Inge Liljar kraftig.

– Er det ikke nå bare å kneppe igjen den knappen, slik styret i Bodø taxi vil.

– At jeg har sort t-skjorte under, kan ikke ha noen betydning. Jeg har et avslappet forhold til denne saken, men dette er bare en av flere saker der sjåførene stenges ute, sier sjåfør Per Inge Liljar.

– Og det skjer uten noe varsel. Meldingen kommer opp på skjerm i bilen med passasjerer til stede. Det er nesten mobbing. Ikke er det noen mulighet til å klage heller. Du bare blir utestengt av styret, sier han.

Liljar viser til at uniformsreglementet er fullt til punkt å prikke også med sort t-skjorte under.

Leder i Bodø taxi, Jonny Sandmo, sier at det ikke er heldig at meldingene om utestengelse kringkastes ut i bilen. Men han legger til at forut har sjåførene fått anledning til å rette opp i forhold som påtales.

– Vi ville bare at alle skal følge de samme reglene. Men vi må også ha sanksjonsmuligheter hvis reglene brytes.