Det var da 14 syklister fra Fauske ILs sykkelgruppe kom til Langsandmoen i Saltdal, at det oppsto en situasjon i 90-sonen på europaveien, skriver an.no.

- Vi lå på to rekker og holdt ca. 55 kilometer i timen. Vi ble obs på en stor bil som kom imot i motsatt kjørefelt, og at en kassebil bak denne plutselig skulle kjøre forbi. Da kom han over i vårt kjørefelt, og det ble veldig trangt, forteller Arne R. Kristiansen i sykkelgruppa til Fauske IL, som holder på å trene til både den store og lille Styrkeprøven i juni.

- Det endte med at flere av oss i sykkelgruppen havnet i asfalten og i grøfta. Sjåføren i kassebilen kastet bilen tilbake, slik at ingen av oss ble påkjørt, men det var små marginer, forteller han.

Brukket arm

To syklister fra Fauske IL havnet på sykehuset.

- Denne gang endte det med et brudd i en arm og 35 skrubbsår, men det kunne gått så mye verre. Stort sett har vi et godt forhold til bilistene, men det er en og annen som skal markere seg. De aller flinkeste er yrkessjåførene, og vi selv prøver å opptre så smidig som mulig når vi er på veiene, sier Kristiansen.

Førstebetjent Erling Johannessen i Salten politidistrikt leser av loggen at bilisten i kassebilen i dette tilfellet kom tilbake.

- Han har erkjent å ha vært uoppmerksom og har tatt på seg skylden, sier Johannessen og legger til at syklister er å betegne som kjørende slik at de har rett til å bruke veibanen.

Kristiansen berømmer sjåføren som kom tilbake.

- Det er ikke alle som ville gjort det.

Oransje klær

- Vi er veldig opptatt av trafikksikkerhet. Derfor trener vi eksempelvis ikke på riksvei 80 mellom Fauske og Bodø, fordi det er for mye svinger. Veiene i Saltdal egner seg mye bedre. Vi har også valgt klær i farger slik at vi skal synes godt.

- Vi gjør så godt vi kan når vi er på veiene. Vi viser respekt for biler. Da håper jeg bilistene kan vise respekt for oss. Vi er taperne om det skjer noe, sier Kristiansen.

Ønsker debatt

Han ønsker å sette fokus på et samarbeid i trafikkbildet mellom syklister og bilister. Med sommeren kommer den evinnelige debatten om syklister på veiene.

- Vi ønsker å skape en positiv debatt om at vi også har rom i trafikkbildet. Vi ønsker en nyansert debatt om syklistenes plass i veibanen, sier Kristiansen.

- Prøv å ikke la følelsene styre hele tiden, og bruk innsiden av hodet. Da kan man kanskje komme til en enighet, mener han.

Debatt: Hvordan kan syklist og bilist samarbeide bedre i trafikkbildet?