FINNSNES (Nordlys.no): Studenten ble påkjørt av en bil da han syklet over et fotgjengerfelt i sentrum, og sendt bevisstløs med ambulansehelikopter til sykehus. Etterpå fikk han bot. Nå skal saken opp i Senja tingrett, da studenten ikke godtok å betale forelegget på 3.000 kroner han fikk av politiet etter ulykken. Selv ønsker han ikke å stå fram i saken, men hans far sier på vegne av sønnen at han synes det er underlig at det er straffbart å bli påkjørt i et gangfelt.

– Vi synes det er en utrolig merkelig avgjørelse av politiet, som gir syklisten all skyld mens bilføreren slipper helt fri. Det var også en fotgjenger på vei over gangfeltet da ulykken skjedde, og sønnen min syklet heller ikke spesielt fort, sier faren.

Ble sendt til sykehus

Ulykka skjedde i Storgata i forfjor, i fotgjengerfeltet ved hjørnet av gamle Corner. I påkjørselen ble både sykkelen og syklisten skadet.

– Han var bevisstløs og det var frykt for nakkeskade. Så han ble sendt med helikopter til UNN i Tromsø. Heldigvis ble det ikke funnet hodeskader, og han slapp unna med brist i halebeinet. Det var bare flaks det ikke gikk verre, og han har vært så preget av hendelsen at han faktisk ikke har syklet siden, forteller faren.

At sønnen etterpå ble bøtelagt synes han er urettferdig. Ifølge faren var politijuristen pågående under avhøret, og sønnen tok på seg mer skyld enn han burde. Seinere angret han, og nektet å betale forelegget.

– Men nå vil han bare ha saken ut av verden, og er innstilt på å betale. Han vil ikke ha mer styr om dette, sier faren.

Saken går i Senja tingrett fredag, men ifølge faren er sønnen opptatt med eksamen sørpå, og kommer ikke til å møte opp.

Gangfelt er for fotgjengere

Politiadvokat Marie Lygre ved Lenvik lensmannskontor er for sin del ikke i tvil om at det er riktig å bøtelegge syklisten, med henvisning til paragrafen om uaktsomhet i Vegtrafikkloven.

– Mange tenker at det er bilisten som har ansvaret uansett når ulykker skjer i et gangfelt, men slik er det ikke. Du skal ikke sykle i gangfeltet hvis det kommer bil. Gangfeltet er til gunst for fotgjenger, ikke syklist, sier hun.

- Er det likevel ikke litt rart at han som blir påkjørt og skadd får bot, og ikke bilføreren?

– Det var jo syklistens ansvar. Hvis jeg tekster på mobilen, kjører utfor veien og drukner i ei elv, så er det mitt ansvar. Men for bilføreren kom syklisten uventet inn i trafikkbildet, sier Lygre.

Hun sier syklisten også risikerer at boten nå blir høyere enn 3.000 kroner når saken går til retten, og at det også kan bli saksomkostninger å betale.