Sykehus til Alta får egen stortingsliste

Det tok kun 75 minutter for facebook-statusen å få over 500 likere. Foto: Screenshot «Sykehus til Alta»

Det tok kun 75 minutter for facebook-statusen å få over 500 likere. Foto: Screenshot «Sykehus til Alta»

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Facebookgruppa «Sykehus til Alta» ba om 500 likere for å starte arbeidet med egen stortingsliste for saken. Det tok 75 minutter.

DEL

«Ønsker du muligheten til å kunne velge en stortingsliste der "Sykehus til Alta" er hovedsaken? Hvis ja, klikk liker på dette innlegget innen 1. mars. Ønsker 500 av våre medlemmer dette, står folk klare til å samle inne de nødvendige 500 underskriftene på kort varsel. Hvilke kandidater som skal stå på denne lista er ikke bestemt, men vil bli avklart når arbeidet eventuelt settes i gang.» stod det i en status som ble publisert på facebookgruppens (ekstern link) side fredag kveld.

Drøyt 75 minutter senere var kravet nådd, og likerne fortsatte å strømme på.

- Jeg tror jeg kan si det så klart at vi vil sette i gang når vi har alt det praktiske på plass. Vi hadde tenkt til å gi medlemmene tid til 1. mars med å like, men nå ser vi ingen grunn til å vente, forteller høyrepolitiker i Alta, Raymond Londal, til Finnmark Dagblad.

Skal bedre organiseringen

Det var han som undertegnet statusen som nå har bestemt at det vil det bli mulig å stemme på en egen «Sykehus til Alta»-liste ved årets stortingsvalg.

- Det jeg har prøvd å få fram hele sykehusdebatten er at det handler ikke om et bygg til Alta, eller å ta fra Hammerfest, selvom hammerfestingene kanskje ikke er så begeistret over debatten Det handler om at dagens organisering av helsetilbudet i Vest-Finnmark betyr sløsing av penger. Vi tror en annen organisering vil gjøre at vi kan bruke mer midler på helse og trygghet, sier Londal og forklarer hva som blir stortingslistas valgprogram:

- Med et sykehus til Alta klarer du å effektivisere så mye at du kan ha stasjonert 24-timers beredskap ved luftambulanse. De kan ta av og nå hele Vest-Finnmark på minutter. Det handler om å få et best mulig helsetilbud for hele regionen. Navnet sykehus til Alta er kun det vi bruker for å forklare organiseringen. Navet vil bli i Alta.

Skepsis

Ideen med egen stortingsliste har blitt tatt opp på medlemsmøter for facebookgruppa. Sist møte ble det belyst positive sider ved en egen stortingsliste, men det var også flere som var skeptiske, opplyser Londal. Derfor skulle medlemmene selv få velge.

«Vet ikke helt om egen liste er veien å gå. Det kan kanskje føre til at de som står på de andre listene og som er positive til vår sak, mister stemmer.» er det en som har kommentert på statusoppdateringen.

- Det var det vi diskuterte på det møtet. Flertallet var skeptisk til egen liste, men det ble trukket fram positive sider med egen liste. Men en egen «sykehus til Alta»-liste vil i hovedsak trekke til seg stemmer fra Alta og kommunene rundt, sier Raymond Londal.

Han trekker spesielt fram stortingspolitiker Jan-Henrik Fredriksen (Frp) og Trine Noodt (V) som ildsjeler for saken, og forklarer at det positive med en liste på tvers av partiene kan gjøre det lettere å få stemmer til akkurat denne saken.

Vinn-vinn-situasjon

- De to har gjort mye godt for saken, men hvis man vanligvis ikke støtter de partiene de representerer blir det kanskje vanskeligere å støtte dem i denne saken. Selv om saken i seg selv er viktig, kan stemmerne gå mer for partitilhørlighet. Ved å stille en felles liste kan man fortsatt støtte sitt parti, forklarer høyrepolitikeren.

Londal og resten av facebookgruppa må nå gå sammen for å få samlet de 500 underskriftene, deretter må det utnevnes hvilke syv kandidater som skal stå på lista.

- Det ville selvfølgelig vært kjempeflott for oss å få en kandidat på Stortinget, men nå er dette en vinn-vinn-situasjon. Alle underskriftene kan vi ta med videre i sykehusdebatten uansett, avslutter Raymond Londal.

Artikkeltags